ua en ru

Банки суттєво підвищили ставки за кредитами

Банки суттєво підвищили ставки за кредитами

Ставки за кредитами для населення перевищують 30% річних

У вересні 2018 року ставки за гривневими кредитами банків для підприємств підвищилися на 1,9 в.п. до 19,8% річних, для домашніх господарств на 0,3 в.п. до 32,1% річних. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інформацію Національного банку України.

"Ставки за гривневими кредитними ресурсами, передусім бізнесу, відреагували на збільшення облікової ставки, звуження ліквідності банківської системи та значного попиту на кредитні ресурси", - наголошується в повідомленні.

За даними НБУ, у вересні підвищилася і дохідність гривневих депозитів для бізнесу - на 0,6 в. п. до 13,0% річних. Водночас вартість гривневих депозитів населення залишилася практично на рівні попереднього місяця (10,6% річних), "що пов‘язано з посиленням диференціації окремими банками процентних ставок за строковими депозитами та коштами на вимогу (за рахунок зниження ставок за останніми)".

Нагадаємо, що Правління НБУ за підсумками засідання 6 вересня прийняло рішення підвищити облікову ставку з 17,5% до 18%.

Відзначимо, що усі десять членів Комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України готові підвищувати облікову ставку у разі посилення інфляційних ризиків.