ua en ru

НБУ готовий і далі підвищувати облікову ставку у разі посилення інфляційних ризиків

НБУ готовий і далі підвищувати облікову ставку у разі посилення інфляційних ризиків Фото: НБУ буде і надалі підвищувати облікову ставку (УНІАН)

Нацбанк підвищив облікову ставку до 17,5%

Усі десять членів Комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України готові підвищувати облікову ставку у разі посилення інфляційних ризиків. Про це йдеться у звіті за підсумками дискусії щодо рівня облікової ставки, яка відбулася 5 вересня.

"Всі члени КМП погодилися, що в разі загострення ситуації на зовнішніх ринках та/або реалізації інших проінфляційних ризиків Національний банк може вдатися до подальшого підвищення облікової ставки до рівня, необхідного для забезпечення зниження інфляції до встановлених цілей на прийнятному часовому горизонті", - йдеться в повідомленні.

Разом із цим позиція членів КМП на засіданні 5 вересня щодо розміру підвищення облікової ставки не була одностайною. Вісім членів КМП поділяли думку щодо доцільності підвищення облікової ставки на 50 б.п. до 18,0%. Зокрема, вони вважали, що підвищення облікової ставки більше ніж на 50 б.п. є надмірним, враховуючи певний прогрес у співпраці з Міжнародним валютним фондом, зокрема приїзд місії в Київ.

Два члени КМП виступили за підвищення облікової ставки на 100 б.п. до 18,5%. На їх думку, існують ризики різкого погіршення ситуації на світових ринках зі зростанням панічних настроїв.

Правління НБУ за підсумками засідання 6 вересня прийняло рішення підвищити облікову ставку з 17,5% до 18%.

Комітет з монетарної політики є консультативним внутрішнім органом НБУ, створеним з метою обміну інформацією та поглядами щодо формулювання й реалізації монетарної політики для забезпечення цінової стабільності. До складу КМП входить голова НБУ, інші члени Правління НБУ, а також директори департаментів монетарної політики та економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, статистики та звітності. Засідання КМП відбуваються напередодні засідань Правління НБУ з питань монетарної політики. Рішення з монетарної політики приймаються Правлінням НБУ.