ua en ru

З банку "Михайлівський" було виведено 2,6 млрд заставних коштів

З банку "Михайлівський" було виведено 2,6 млрд заставних коштів Фото: з-під застави банку "Михайлівський" виведені кошти на 2,6 млрд гривень

Кредити в банку "Михайлівський" видавалися і погашалися тільки "на папері"

Схеми по видачі і погашенню кредитів у ВАТ "Банк Михайлівський", безпосередньо перед введенням тимчасової адміністрації, здійснювалися без коштів, а виключно шляхом запису в бухгалтерських документах. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів.

Як повідомляється, такі факти були встановлені в результаті перевірки, проведеної фондом. В результаті використання різних шахрайських схем з-під застави виведено забезпечення за раніше виданими реальним кредитами на суму 2,6 млрд гривень.


Одним із способів виведення коштів був наступний: у приміщеннях банку "Михайлівський" фізичні особи вносили грошові кошти на користь ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" та ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр", за договорами фінансового позики. Ці кошти відразу перераховувалися в інші банки, або використовувалися для фінансування витрат зазначених компаній. На сьогодні доля цих грошей невідома.

Іншим способом фіктивного придбання банком "Михайлівський" активів і збільшення загальної гарантованої суми в банку було оформлення угод виключно "на папері".

Так, напередодні введення в банк тимчасової адміністрації одне з вищевказаних ТОВ продає банку 106 тис. кредитних договорів вартістю 870 млн гривень. Банк, нібито, перераховує кошти, але кредитних договорів не отримує.

Перевірка виявила, що записи в бухгалтерському обліку досконалі безпідставно, оскільки залишки на кореспондентському рахунку банку "Михайлівський" в період здійснення зазначених маніпуляцій становили 70 млн гривень, а в касі - 57 млн гривень. Таким чином, банк ніяк не міг зробити переклад реальних коштів по всіх зафіксованих фактів з причини простої брак коштів.

Крім цього, 19 травня 2016 банк "Михайлівський", в порушення внутрішніх документів та нормативів НБУ, без наявності відповідних коштів, "видає" незабезпечені кредити семи фіктивним фірмам на суму 899 млн грн. У свою чергу, вони переводять ці кошти ТОВ "Ініціатива груп" і ТОВ "Профіт Юніон". Ці компанії перерахували кошти в рахунок погашення заборгованості реальних позичальників перед Михайлівським". Таким чином, з-під застави були виведені забезпечення за раніше виданими реальними кредитами на 2,6 млрд.

Як повідомлялося, ФГВФО виявила зловживання на 2 млрд гривень у банку "Михайлівський".