ua en ru

Банк Японії залишив ключову облікову ставку без змін - на рівні 0-0,1%

Банк Японії залишив ключову облікову ставку без змін - на рівні 0-0,1%. Така інформація міститься в матеріалах кредитної організації. Рішення про збереження цільової процентної ставки за кредитами overnight на колишньому рівні було одноголосно ухвалене за підсумками проведеного сьогодні голосування членів правління банку. Це рішення прогнозувалося більшістю аналітиків.
У ЦБ Японії вважають, що розширення національної економіки припинилося головним чином через зміцнення ієни та уповільнення темпів зростання в інших країнах. Регулятор також відзначає зниження рівня ділових настроїв і відсутність динаміки у виробництві та експорті.
У ЦБ прогнозують, що в короткостроковій перспективі динаміка в економіці країни буде відсутня, після чого почнеться помірне відновлення на тлі економічного зростання в інших країнах.
У жовтні ц.р. банк збільшив обсяг програми викупу активів на 5 трлн ієн (66 млрд дол.) - до 20 трлн ієн, вказавши, що додаткові кошти будуть спрямовані на придбання японських держоблігацій.
Останній раз Банк Японії знизив облікову ставку 3 роки тому (19 грудня 2008 р.) - з 0,3% до 0,1% річних. Раніше, 31 жовтня 2008 р., вона була знижена з 0,5% до 0,3% річних. До цього ставка не змінювалася з лютого 2007 р. У 2001-2006 рр. японський ЦБ проводив політику нульової облікової ставки.