ua en ru

Банк Москви хоче відмовитися від українського БМ Банку, - учасники ринку

Російський Банк Москви планує вийти зі складу акціонерів українського БМ Банку. Це вже не перша спроба російської установи покинути Україну: два місяці тому зірвалася операція з продажу БМ Банку Вадиму Новинському. Зараз практично немає шансів знайти покупця на банк, вважають учасники ринку, повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Рада директорів російського Банку Москви 10 липня розгляне питання про припинення своєї участі в дочірньому українському БМ Банку. У російській установі не змогли уточнити деталі відходу з України. "Банк Москви планує припинити свою участь в капіталі БМ Банку. Рада директорів ще не відбулася, рішення з цього питання буде прокоментовано після засідання", - повідомила FinMaidan керівник прес-служби Банку Москви Наталія Михайлюк-Шугаева.

У російському банку ВТБ, який володіє Банком Москви, також не змогли пояснити причину такої ініціативи.

Результати діяльності БМ Банку суперечливі. За перші три місяці року він отримав прибуток у розмірі 39,4 млн грн. Однак нерозподілений збиток у розмірі 474 млн грн продовжує тиснути на капіталізацію, тому власний капітал банку (307 млн грн) більше ніж удвічі менше статутного (776 млн грн).

Продовжилося зростання поганих кредитів. За підсумками I кварталу обсяг проблемних активів установи (IV і V категорій якості) становив 829 млн грн - 35% від усього кредитного портфеля. Втім, в порівнянні з IV кварталом 2013 року обсяг проблем зріс з 23% портфеля (767 млн грн).

Це не перша спроба Банку Москви покинути Україну. Ще в кінці 2011 року почалися переговори про придбання БМ Банку зі "Смарт-Холдингом" Вадима Новинського. Операція дуже затягнулася через питання визначення ціни та оцінки активів. Крім того, БМ Банк потребував додаткової капіталізації, яку повинен був здійснити ВТБ. Також стояло питання про повернення міжбанківських кредитів материнській структурі з відстрочкою в часі. У підсумку тільки в лютому 2013 року "Смарт-холдинг" підписав з Банком Москви меморандум про індикативні умови угоди, а в січні 2014-го Антимонопольний комітет Сербії дозволив кіпрській компанії Komisiano Investments Ltd., що належить Вадиму Новинському, придбати 100% кіпрської Withine Investments Ltd. з метою отримання контролю над українським БМ Банком.

Однак цього так і не сталося - у квітні угода зірвалася. У "Смарт-Холдингу" це пояснюють зміною ситуації. "Угода з придбання БМ Банку стала неактуальною на тлі суспільно-політичної ситуації в країні і неясності перспектив розвитку банківського сектора", - повідомив директор з розвитку бізнесу "Смарт-Холдингу" Олександр Морозов. У російському ВТБ не змогли прояснити, було прийнято таке рішення через політичні або комерційні міркування. У "Смарт-Холдингу" повідомили, що їхній інтерес до БМ Банку не відновився. Нагадаємо, що до найбільшого банківського активу "Смарт-Холдингу" - Банку Форум - ще 14 березня була введена тимчасова адміністрація. Через три місяці почалася ліквідація банку, якій власник намагається перешкодити через суд.

Заява Банку Москви ще не означає, що БМ Банк буде ліквідований або проданий сторонньому інвестору. Ця українська установа належить російській групі ВТБ. Спочатку, після того, як група придбала у 2011 році Банк Москви, було прийнято рішення продати БМ Банк, так як обидва українських активи групи дуже різні за розмірами, тому їх об'єднання розглядалося як недоцільне: БМ Банк займає 65-е місце, а ВТБ Банк входить у групу найбільших.

Поки невідомо, як будуть розвиватися події. Учасники ринку вважають, що зараз далеко не найкращий час для пошуку нових інвесторів. "Інвестиційний клімат, м'яко кажучи, несприятливий, в країні йде війна. Плюс до всього у сформованій ситуації я бачу багато суто бюрократичних чинників, які не додають інтересу з боку інвесторів", - зазначає голова наглядової ради "Банку Національний кредит" Андрій Оністрат.

Тому існує ймовірність приєднання БМ Банку до українського ВТБ Банку. У ВТБ Банку не змогли прокоментувати таку можливість. Однак цей сценарій дозволив би установі наростити активи на 2,9 млрд грн - до 32,3 млрд грн. "На українські банки дуже важко знайти покупців. А ліквідувати банк немає сенсу, оскільки він хоч і невеликий, але у нього є великі корпоративні клієнти, - говорить заступник голови одного з банків. - Злиття банків - тривалий процес, тому, найімовірніше, банк можуть просто передати на баланс іншої компанії, а потім, коли ситуація між двома країнами вирішиться, вже визначати, що робити з цими двома банківськими активами групи ВТБ".