ua en ru

Банк Англії відклав нові антикризові заходи до лютого 2012 р

Керівництво Банку Англії залишило за собою можливість додаткового вливання коштів в економіку в лютому, розсудивши, що час нового пом'якшення поки не прийшов, враховуючи невизначеність відносно європейської кризи. Про це повідомляє Reuters.
Відповідно до протоколу засідання 7-8 грудня, всі дев'ять членів Комітету з грошово-кредитної політики проголосували за збереження обсягу програми викупу активів на рівні 275 млрд фунтів і ключової ставки - на рекордному мінімумі 0,5% річних.
В цілому регулятори прийшли до висновку, що баланс ризиків для зростання та інфляції не змінився за останній місяць.
Однак деякі з них позначили свою готовність до подальшої підтримки економіки.
"Деякі члени комітету знову відзначили, що баланс ризиків для інфляції в листопадовій інфляційній доповіді означає, що подальше розширення програми викупу активів у свій час може бути виправданим , - говориться в протоколі. - Деякі з них думають, що прогноз кілька погіршився за місяць".
Інші ж бачать ризик того, що інфляція буде сповільнюватися більше, ніж очікувалося, вказуючи на подальше швидке зростання цін.
Багато економістів вважають, що Центробанк збільшить загальну суму викупу активів в лютому.
Заступник керуючого Банку Англії Чарльз Бін і головний економіст Спенсер Дейл хотіли б почекати завершення поточної програми в кінці січня, щоб оцінити необхідність подальших стимулів, ґрунтуючись на оновленій інфляційній доповіді банку, яка з'явиться в лютому.
Але Пол Фішер зазначив, що додаткове кількісне пом'якшення може бути необхідно, щоб підтримати економіку, що знаходиться на межі рецесії.
Протокол показав, що ризики з боку боргової кризи єврозони прийняли загрозливі розміри, підвищуючи вартість фінансування для банків і збільшуючи ринкову волатильність.
Центробанк очікує, що інфляція, що досягла 4,8% у листопаді, впаде нижче 2- процентного орієнтира до кінця наступного року, оскільки економіка, ймовірно, зросте в 2012 році менше, ніж на один відсоток.
Потік поганих економічних новин і нездатності європейських урядів вирішити кризу зміцнили побоювання з приводу того, що Великобританія - на межі рецесії, проте останні дані про роздрібні продажі показали, що споживачі почали активно витрачати гроші перед Різдвом.