ua en ru

Банк Англії схвалив відновлення скупки активів на 75 млрд фунтів

Керівництво Банку Англії одностайно схвалив відновлення скупки активів на засіданні 5-6 жовтня і навіть обговорив можливість більш щедрого вливання коштів, ніж схвалені в результаті 75 млрд фунтів.
Комітет Банку Англії щодо грошово-кредитної політики здивував ринки на початку жовтня, вирішивши почати другий раунд програми кількісного пом'якшення (QE) раніше і більш масштабно, ніж очікувалося, щоб підтримати економіку країни.
Протокол засідання 5-6 жовтня, опублікований у середу, свідчить, що Центробанк думав про вливання в економіку від 50 до 100 млрд фунтів.
"Для деяких учасників постійні ризики зниження вказували на необхідність більш значних монетарних стимулів, ніж в іншому випадку, щоб зміцнити позиції британської економіки... - говориться в документі. - Залежно від розвитку подій в Єврозоні і на фінансових ринках, розмір стимулів може бути переглянутий у будь-якому напрямі".
Банк Англії не очікує, що вплив нового раунду QE буде сильно відрізнятися від впливу викупу активів на суму 200 млрд фунтів, реалізованого з березня 2009 р. по лютий 2010 р.
Протокол вказує на різке погіршення прогнозу міжнародного як на причину не відкладати рішення про QE до виходу нових щоквартальних прогнозів в листопаді.
Економісти, опитані Рейтер минулого тижня, очікували, що на жовтневому засіданні підтримка нового раунду QE буде одноголосною, а також передбачали одностайне голосування за збереження ключової ставки на рівні 0,5 відсотка річних.
У вересні всі дев'ять членів комітету проголосували за збереження рівня ставки, але Адам Позен був єдиним, хто закликав до нового раунду QE, як він робив, починаючи з жовтня минулого року.
Згідно з офіційними даними, що вийшли у вівторок, споживча інфляція у Великобританії зросла у вересні більше, ніж очікувалося - до 5,2%.
Проте глава Центробанку Мервін Кінг, виступаючи у вівторок, повторив, що на думку Банку Англії, інфляція різко знизиться в 2012 р., коли почате в січні 2011 р. підвищення податків перестане впливати на дані, а вплив зростання цін на нафту почне зникати.
Протокол продовжує цю лінію, відзначаючи, що новин, що вказують на подальше підвищення інфляційного прогнозу, мало. Банк Англії побоюється, що інфляція може впасти нижче його 2-процентного орієнтира, якщо він не реалізує новий викуп активів.
"З серпневого доповіді про інфляцію з'явилися значні зниження новини відносно факторів, що впливають на прогноз попиту", - говориться в протоколі.
Зростання економіки Великобританії сповільнилося і, ймовірно, буде близький до нуля в четвертому кварталі.