ua en ru

Бальцерович став представником Порошенка в Кабміні

Бальцерович став представником Порошенка в Кабміні Фото: Лешек Бальцерович

Екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош буде керувати групою радників Гройсмана

Польський реформатор, екс-віце-прем'єр-міністр Польщі Лешек Бальцерович став представником президента України в Кабінеті міністрів України. Відповідний указ глава держави Петро Порошенко підписав у п'ятницю, повідомляє пресс-служба Порошенка.

Бальцерович також призначений радником президента України та співголовою Групи стратегічних радників по підтримці реформ в Україні, співголовою якої буде і колишній віце-прем'єр-міністр та екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош, який одночасно буде керувати групою радників прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.


Як наголошується, Порошенко разом з Гройсманом провів зустріч із Бальцеровичем і Міклошем.

"Наша принципова позиція - у нас не буде президентської і прем'єрської команди і групи. У нас буде єдина, спільна команда, яка буде реформувати країну", - сказав Порошенко.

У свою чергу, Гройсман зазначив, що більшість міністрів налаштовані на реформи і зміни в країні.

"Розвиток України значно краще, ніж картинка, яку малюють про Україну. Я повинен показати ці досягнення, які не завжди помічаються Заходом", - сказав Бальцерович, запевнивши, що одним з напрямків його діяльності на новій посаді буде активна робота з західними інвесторами і політиками для подання реальної ситуації в Україні і досягнень нашої країни на шляху реформ.

"Нашою метою буде створення якоїсь паралельної структури, а допомогу українським реформаторам подолати проблеми. Будемо працювати", - зазначив Міклош.

Лешек Бальцерович відомий своєю стратегією "шокової терапії", він організував і розробив план переходу економіки Польщі з планового типу на ринковий, що в підсумку привело до успіху.

В "План Бальцеровича" передбачено жорстке обмеження інфляції, що призвело до стабілізації державного бюджету, реформації фінансового і товарного ринків і різкий перехід всіх сфер економіки на ринкову систему. Для цього були застосовані, на перший погляд, жорсткі заходи: підвищилися роздрібні ціни, бюджетні дотації урізали, обмежився готівковий дохід, ввели для підприємств часткову оборотність державної валюти і встановили її єдиний курс.

Важливо відзначити, що в 2008 році Бальцерович був членом Європейської експертної групи з розробки рекомендацій щодо запобігання наслідків світової фінансової кризи в країнах Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше Порошенко призначив польського політика Лешека Бальцеровича координатором Міжнародної консультативної ради.