ua en ru

Балога доручив встановити точну кількість жертв холодів в Україні

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога доручив відповідним службам Міністерства ретельно перевірити всю наявну інформацію про загибель людей у період аномально низьких температур. Про це повідомляє прес-служба МНС України.

"Метою такого поглибленого аналізу є з'ясування справжніх причин смерті людини у кожному випадку, щоб зробити обґрунтовані висновки про масштаб людських втрат від холодів і розробити додаткові заходи по їх запобіганню", - йдеться в повідомленні прес-служби.

За словами урядовця, після різкого похолодання головним завданням сил МНС було швидке розгортання пунктів обігріву людей, недопущення інцидентів на об'єктах життєзабезпечення країни, рятувальні дії на шляхах і в місцях підвищеної небезпеки. "Потрібно було діяти негайно, щоб відвернути критичні сценарії. Як приклад, зверну увагу на те, як по мірі посилення морозів зростало число встановлених МНС наметів для обігріву, де всі охочі могли одержати тепло, їжу і теплі речі. Спочатку їх було півтори тисячі, і щодня розгорталися нові. Зараз таких пунктів 3 361 по всій країні, туди за допомогою звернулося понад 100 тисяч людей", - зазначив міністр.

Балога також повідомив, що не виключає, що при обліку людей, які померли в цей період, не були докладно з'ясовані справжні причини їх смерті. "Вже перша звірка даних показала, що причина переохолодження чи обмороження підтвердилася лише у 112 випадках. Інколи людська смерть наставала через обставини, які напряму не пов'язана із дією холодів (наприклад, через не вчасно надану медичну допомогу), проте такі випадки також потрапляли в статистику втрат від переохолодження чи обмороження. У 90% випадків до загибелі від сильних морозів призвело зловживання спиртним. Результати об'єктивного вивчення причин смертей від морозів має озвучити Міністерство охорони здоров'я", - зазначили в прес-службі.

"Важливо відповідально ставитися до оприлюднення таких даних, аж до кримінальної відповідальності, щоб у майбутньому не допускати спекуляцій на цій темі. Підкреслю: кожна смерть - це непоправне горе. Однак фахівцям потрібно скласти чітку картину, які насправді величини людських втрат від холоду"- заявив Балога.

Нагадаємо, станом на 6 лютого Міністерство охорони здоров'я повідомляло, що від початку холодів в Україні померло 135 людей.