ua en ru

Багдад погрожує курдам військовим втручанням через референдум про незалежність

Багдад погрожує курдам військовим втручанням через референдум про незалежність Фото: парламент Курдистану (flickr.com)

Глава уряду Іраку застеріг, що курди "граються з вогнем", плануючи референдум

Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді 16 вересня 2017 року пригрозив військовим втручанням, якщо населенню країни "загрожуватиме використання протизаконної сили" у разі проведення запланованого в Іракському Курдистані референдуму про незалежність. Про це повідомляє DW.

Зокрема глава уряду застеріг, що курди "граються з вогнем", плануючи проведення референдуму про незалежність 25 вересня.

Зазначено, що, крім Іракського Курдистану, курди збираються провести референдум і на спірних територіях, які зайняли їхні сили.

"Якщо ви ставите під сумнів конституцію і якщо ви ставите під сумнів державні кордони Іраку і кордони регіону, це є відкритим запрошенням для країн регіону також порушувати іракський кордон", - сказав аль-Абаді.

Своєю чергою курдський лідер Масуд Барзані вважає, що референдум підштовхне Багдад до переговорів та відкриє шлях до незалежності регіону. Однак офіційний Багдад стверджує, що плебісцит лише ускладнить можливі переговори.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 15 вересня 2017 року парламент Іракського Курдистану проголосував за проведення референдуму про незалежність автономії від Іраку.