ua en ru

Б.Тарасюк: Опозиційний уряд вимагає від В.Януковича підписати належний указ щодо участі російських військових у параді 9 травня на території України.

Опозиційний уряд направить депутатські запити до Міноборони і вимагає від Президента України Віктора Януковича підписати відповідний указ щодо виконання законної процедури участі російських військових у параді 9 травня на території України. У противному випадку допуск російських військ у святкуванні Дня Перемоги має бути заборонений. Про це у ході засідання опозиційного уряду заявив віце-прем'єр - міністр закордонних справ опозиційного уряду, голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, народний депутат від фракції НУ-НС Борис Тарасюк, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні міністр оборони Михайло Єжель підтвердив, що російські військові візьмуть участь у парадах 9 травня на території України. Це порушення територіальної цілісності і закону "Про порядок і умови перебування військових підрозділів інших держав на території України". Цей закон передбачає, що підрозділи іноземних держав можуть допускатися на територію України виключно в порядку, який прописаний в цьому законі. Він полягає у тому, що міністр закордонних справ вносить пропозицію, узгоджену з Міноборони до Ради з питань національної безпеки і оборони (РНБО) України. РНБО приймає рішення, і якщо воно позитивне, то воно має бути імпліментоване в указ Президента. А указ Президента має бути затверджений Верховною Радою", - заявив Б.Тарасюк.
Також Б.Тарасюк наголосив на необхідності того, щоб опозиційний уряд і його члени "направили депутатські запити до міністра оборони, щоб отримати офіційне підтвердження".
"А потім ми будемо вимагати від Президента і уряду дотримання закону... У разі, якщо вони проігнорують цей закон, тоді указ Президента має розглянути ВР і ми повинні бути готовими проголосувати проти нього", - заявив Б.Тарасюк.
Він також підкреслив, що такими діями опозиційний уряд зупинить "цинічне попрання закону" діючою владою по підготовці святкування 9 травня за участю російських військових.
Нагадаємо, Міністерство оборони України просить у Кабміну додаткові 3,2 млн грн для забезпечення участі військових кораблів у святкування 65-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні.
"Усі відповідні кошти для проведення парадів виділені...Але у зв'язку з залученням кораблів нам додатково необхідно 3,2 млн грн, які ми просимо у Кабміну, щоб нам виділили ці кошти", - сказав міністр оборони України Михайло Єжель.
За його словами, в урочистостях і проведенні військових парадів планується залучити 9 кораблів українського флоту і 5 кораблів від Чорноморського флоту РФ. Прибуття російських кораблів очікується 4 травня.
Також М.Єжель наголосив, що 12 березня вже розпочалася підготовка військових парадів, завершується підготовка зразків воєнної техніки. Всього у парадах візьмуть участь 6 тис. 108 військових, зокрема від РФ у параді в Києві візьмуть участь 69 військових, у Севастополі від ЧФ - 746 військових, у Керчі від РФ - 75 , у Одесі - 75 морських піхотинців ЧФ та у Миколаєві - 75 військових РФ.