ua en ru

Б.Обама має намір направити на схвалення в конгрес пропозицію про постачання до Саудівської Аравії озброєння на 60 млрд дол

Президент США Барак Обама в найближчі два тижні направить на схвалення в конгрес пропозицію про постачання до Саудівської Аравії озброєння на загальну суму в 60 млрд дол. Очікується, що заплановані постачання американського озброєння в Ер-Ріяді будуть розбиті на чотири етапи протягом наступних 10 років. При схвалення Конгресом ініціативи на поставку Саудівської Аравії 84 винищувач типу F-15 і кількох десятків бойових вертольотів Apache і Black Hawk. Дана операція стане найбільшим продажем американської військової техніки за рубіж за всю історію країни, передає РБК з посиланням на американський телеканал CBS News, котрий в свою чергу посилається на американську пресу.
Адміністрація Б.Обами покладає великі надії на дану угоди, посилаючись на те, що вона дозволить створити тисячі робочих місць, що особливо важливо в що склалася на американському ринку праці ситуації (у серпні 2010 р. рівень безробіття в США, за даними Міністерства праці, склав 9,6%). Компанії, зайняті в авіабудівній промисловість, включаючи Boeing, Northrop Grumman, Lockheed Martin і багатопрофільний концерн General Electric, оцінюють позитивний ефект від операції в 75 тис. робочих місць.
Очікується, що конгрес схвалити ініціативу, внесену на розгляд американським президентом, особливо враховуючи той факт, що Саудівська Аравія часто розглядається як один з ключових партнерів США на Близький Схід на противагу Іран, підкреслюють аналітики.
Тим часом дана угода вже викликала широкий громадський резонанс. Зокрема, постачання американського озброєння до Саудівської Аравії хвилює Ізраїль, який, за деякими даними, прагне утримати Військовий баланс у регіоні і веде з адміністрацію Барака Обами переговори з даного питання. У той же час, як повідомляють Іранські ЗМІ, Б.Обама вже запевнив Ізраїль, що Ер-Ріяд не отримає принципово нових військових технологій і ракет дальньої дії.
Проти постачання американського озброєння до Саудівської Аравії висловлювався ран і Іран. "Регіону необхідна стабільність і безпека", - заявила в липні 2007 р. представник іранського МЗС Мохаммед Алі Хоссейні."Американці намагаються порушити рівновагу в регіоні, пропоную продати Саудівській Аравії озброєння", - додав він.