ua en ru

Б.Обама: Боротьба з витоком нафти в Мексиканській затоці "добігає кінця"

Боротьба з витоком нафти в Мексиканській затоці, викликаною аварією на буровій платформі британської енергетичної компанії BP Deepwater Horizon, "добігає кінця". З відповідною заявою виступив сьогодні Президент США Барак Обама. За його словами, життя багатьох людей "перекинулися з ніг на голову" через найбільшу в історії США екологічну катастрофи і тепер прийшов час сказати, що по всіх ознаках ситуація узята під контроль, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Нагадаємо, в опублікованому сьогодні вранці прес-релізі компанія повідомила, що операція static kill по закачуванню в аварійну свердловину бурового розчину завершилася успішно, тобто аварійна свердловина була загерметизована. Тиск "на вихід" зі свердловини стримується гідростатичним тиском закачаного важкого розчину, "що і було бажаним результатом процедури", йдеться в документі.
Зазначимо також, що, згідно даним, що надійшли раніше, з моменту аварії бурової платформи Deepwater Horizon у води Мексиканської затоки витекло від 4,1 млн до 4,9 млн барр. нафти. При цьому, за оцінками фахівців з американського уряду, щодня з пошкодженої свердловини витікали близько 62 тис. бар. нафти, що більш ніж в 12 разів перевищило початкові прогнози самої ВР. В той же час до 15 липня ц.р., коли керівництво британської компанії оголосило про зупинку витоки нафти, рятувальникам, що працюють у берегів США, вдалося зібрати близько 800 тис. бар. нафти.
Нафтова катастрофа поблизу узбережжя США почалася 20 квітня 2010 р. з вибуху метану на платформі Deepwater Horizon, що знаходилася під управлінням BP. Опісля два дні платформа затонула, а з пошкодженої свердловини на глибині 1,5 км почала витікати нафта. В результаті аварії загинули 11 людей, що знаходився на платформі у момент вибуху. Екосистемі штатів Алабама, Міссісіпі, Луїзіана і Флоріда заподіяний серйозний збиток.