ua en ru

Б.Коморовский сподівається, що йому вдасться вшанувати пам'ять загиблих польських громадян в Биківні

Президент Польщі Браніслав Коморовський сподівається, що йому вдасться вдасться вшанувати пам'ять загиблих польських громадян в селищі Биківня, під Києвом. Про це він заявив в Харкові перед церемонією пам'яті розстріляних польських солдатів і офіцерів, передає кореспондент РБК-Україна.
У свою чергу прем'єр-міністр України Микола Азаров подякував Б.Коморовському за внесок у відкриття меморіалу жертв тоталітаризму в Харкові в 2000 р., коли Б.Коморовський був міністром оборони Польщі.
Нагадаємо, Державною комісією, створеною розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 8 грудня 1988р., було встановлено, що у 19-му та 20-му кварталах Дарницького лісництва біля селища Биківня поховані жертви сталінських репресій 30-х - початку 40-х років. Ці землі у 1937 році були виділені для об'єкта спеціального призначення НКВС, на якому упродовж 1937 - 1941 рр. відбувалися масові поховання розстріляних та закатованих. Репресованих звозили до Биківні й хоронили навіть після початку Великої Вітчизняної війни, до окупації Києва німецькими військами.
У повоєнний час розслідування подій у Биківні проводили чотири державні комісії. Перші три - 1945, 1971, 1988 рр. оголосили про те, що у Биківні поховані жертви фашизму, причому в ході діяльності останньої з комісій було виявлено та знищено багато документів. Лише четверта комісія - 1989 р. - оголосила, що у Биківні поховані жертви сталінських репресій. На вшанування пам'яті репресованих в Україні було прийнято акти Президента України Леоніда Кучми та уряду України Віктора Ющенка: Розпорядженням Президента України від 11 серпня 1994 р. за № 98 "Про заходи щодо вшанування пам`яті жертв політичних репресій, похованих у селищі Биківня" та постановою Кабінету міністрів України від 22 травня 2001 р. за № 546 "Про створення Державного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" було визначено державний статус заповідника, з віднесенням його до сфери управління Київської міської державної адміністрації та розроблено низку заходів щодо вшанування репресованих. Нині на території поховання діє Державний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили". Упродовж 2000 - 2004 рр. було встановлено, що поховання у селищі Биківня є найбільшим в Україні похованням жертв політичних репресій (навіть більшим за Бабин Яр). За даними науковців, у Биківні поховано близько 100 - 120 тис. репресованих, проте, за даними СБУ, наявні відомості про репресії не є повними та остаточними і потребують ретельного опрацювання великої кількості матеріалів та глибокого наукового дослідження). У зв'язку з цим, правозахисними громадськими організаціями та організаціями репресованих було ініційовано надання Державному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" статусу національного. 17 травня 2006 р. Президент України підписав Указ "Про надання Державному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" статусу національного".