ua en ru

Азаров: В Україні за рішеннями судів за 9 міс. 2011 р. з рахунків Пенсійного фонду було автоматично списано 6 млрд грн

В Україні за рішеннями судів за 9 місяців 2011 р. було автоматично списано з рахунків Пенсійного фонду 6 млрд грн. Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Азарова, починаючи з 2000 р. в бюджеті щоразу зупинялася дія норм понад 70 законів, які надавали різні обсяги пільг. "Якби вони не припинялися, то бюджет кожного року мав би 5-кратний розмір фінансування залучати на ринку боргів і запозичення, що є абсолютно неможливим, тому такі рішення приймалися починаючи з 2000 р. У 2011 р. уряд вирішив раз і назавжди законом врегулювати це питання: вніс до Верховної Ради закон, за яким жодна пільга не скорочується, але кожен рік обсяг виплат встановлюється в залежності від можливостей держави. Однак цього року... певним політиком була розкручена компанія через суди, суди прийняли різні рішення і за ці 9 місяців 6 млрд грн було автоматично списано з рахунків Пенсійного фонду... Це було списано на користь нехай десятків тисяч чоловік, але постраждають мільйони. Ці мільйони не отримають не те, щоб доплат, а стане під питання чи зможуть вони отримати ті пенсії, які передбачені законодавством", - сказав прем'єр-міністр.
Він також підкреслив, що за існуючим сьогодні законодавством, один з жителів Харківської області за рішенням суду отримав компенсацію 775 тис. грн і встановив пенсію у розмірі 34 тис. грн. Якщо, за словами Азарова, 11 млн пенсіонерів, кожен з них, отримає компенсацію приблизно по 1 млн грн, виникне необхідність з бюджету профінансувати 11 трлн грн, що еквівалентно 11 ВВП країни. "Це 11 років країна вся повинна працювати, ні копійки не витрачаючи, тільки випрошуючи компенсацію. Це ситуація повного абсурду", - сказав прем'єр.
Він також додав: "Ніхто ніяких пільг не відміняв. Не було такого рішення, не приймалося воно. Мова йде про те, що їм в 2010 р., і в 2011 р., і на 2012 р. планується тільки збільшення фінансування із соціального захисту. Зараз деякі політики в минулому, і міністри, і віце-прем'єри, і голови Верховної Ради, на жаль, в черговий раз в такій складній ситуації використовують методи популізму і розкручують тему так званих пільг", - сказав Азаров.