ua en ru

Азаров: Необхідно привернути інвесторів до співпраці з аграріями у сфері тваринництва

Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає необхідним зацікавити інвесторів і бізнес для співпраці з аграріями у сфері тваринництва. Про це він заявив у ході консультацій з експертами і учасниками ринку тваринництва, передає кореспондент РБК-Україна.

"Надзвичайно актуальним для нас є питання, а яким чином все-таки стимулювати те, щоб, по-перше, бізнес прийшов інвестувати в розвиток тваринництва, по-друге, ті підприємства, які вже існують, займалися модернізацією, будівництвом нових ферм, щоб активно залучалося і населення", - сказав прем'єр-міністр.

Він нагадав, що в 1990 році близько 80% м'яса і молока вироблялося у великотоварному виробництві і лише 20% у населення, а зараз ситуація перекинулася - у нас 80% м'яса і молока виробляється населенням і лише 20% - у крупному товарному виробництві. За словами прем'єра, це призводить до неможливості швидкого розвитку, а також до низької якості продукції.

"Грошей не так багато в країні, але ті, які є, треба привести по розумному з тим, щоб вони дійсно служили стимулом", - сказав Азаров, зазначивши, що, окрім фінансування, стимулом до розвитку може стати і податковий стимул.

"Буквально вчора ми ... ставили завдання перед керівниками наших обласних адміністрацій створювати умови, при яких ми нарешті стабілізуємо ситуацію в тваринництві, тобто припинимо скорочення поголів'я великої рогатої худоби і почнемо поступове збільшення обсягів виробництва м'ясо-молочної продукції... Треба сказати що в цілій низці областей нам вдалося вирішити (це). Тобто падіння припинилося. Тобто не такими швидкими темпами йде скорочення поголів'я, але все-таки продовжується", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, в Україні сукупний індекс обсягу сільгоспвиробництва в 2011 р. виріс на 17,5%.