ua en ru

Азаров: Газові домовленості України та Росії рано чи пізно будуть переглянуті

Прем'єр-міністр Микола Азаров переконаний, що дійсний договір між Україною та Росією щодо імпорту природного газу з Росії рано чи пізно буде переглянутий. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив під час спілкування з користувачами соціальної мережі Facebook, передає прес-служба Кабінету міністрів України.

"В історії не раз так бувало, коли кабальні і принизливі договори, які та чи інша держава була змушена з різних причин мати, потім дуже важко піддавалися перегляду. Але рано чи пізно такі договори все одно переглядалися, оскільки вони представляли із себе перешкоду для розвитку нормальних взаємовигідних відносин. Це наша головна теза на переговорах з Росією", - сказав прем'єр-міністр, коментуючи переговорний процес між Україною та Росією щодо перегляду діючого газового контракту.

При цьому Микола Азаров наголосив: "Особливістю наших переговорів з Росією є те, що ми хочемо переглянути діючий договір, який тут буде діяти ще 8 років, якщо ми не доб'ємося його перегляду. Він виписаний так, що Україна практично не має ніяких прав. І, природно, у керівництва Росії з'являються спокуси зберегти в тій чи іншій мірі свою перевагу. Це бажання зберегти перевагу і є основною перешкодою для завершення переговорів".

Нагадаємо, що Газпром і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.

У бюджет на 2012 р. Кабінет міністрів України заклав ціну газу в 416 дол. за 1 тис. куб. м. В уряді не виключають, що вартість російського газу для України вже в січні 2012 р. може підвищитися до 485 дол. за тис. куб. м. Україна сподівалася, що до кінця 2011 р. їй вдасться переглянути умови контрактів 2009 р.

Наступний етап переговорів між Росією та Україною щодо газу призначено на 15 січня 2012 р.