ua en ru

Автоматичною системою відшкодування ПДВ виявлено 2 млрд гривень проблемних сум, - Мінфін

Автоматичною системою відшкодування ПДВ виявлено 2 млрд гривень проблемних сум, - Мінфін Фото: Євген Капінус

У Мінфіні розповіли про критерії для визначення ризикових сум відшкодування ПДВ

З початку роботи Електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ виявлено близько 2 млрд гривень проблемних сум до відшкодування. Про це в інтерв'ю виданню "Бізнес-журнал" розповів державний секретар Міністерства фінансів Євген Капінус.

"З початку роботи системи виявлено проблемних сум до відшкодування близько 2 млрд гривень. Це означає, що ДФС має всі можливості для здійснення контролю. Звуження повноважень ДФС у даному питанні порівняно з попереднім періодом немає. Крім того, ДФС отримала новий механізм для більш ретельної перевірки суб'єктів господарювання, віднесених до категорії ризикових", - розповів Капінус.

За його словами, система побудована так, що на підставі певних критеріїв сама оцінює ризиковість податкової накладної та робить висновок про необхідність блокування цієї накладної. На час тестової роботи система не блокує накладні, проте у майбутньому підозрілі податкові накладні будуть блокуватися автоматично.

Чиновник пояснив, як система відбирає податкові накладні та оцінює їх ризиковість.

"В першу чергу відбираються компанії, що є, на наш погляд, найменш ризиковими. Це порядні платники. Малий бізнес йде з-під моніторингу за критеріями невеликого обігу", - пояснив Капінус.

Крім того, для держави не становлять небезпеки з точки зору махінацій з ПДВ компанії, які сплачували податки на суму, що перевищує 5% їх обігу або 5 млн гривень.

І, нарешті, до найбільш ризикових відносяться компанії, які для збільшення суми ПДВ до відшкодування використовують схему під назвою "скручування".

"Друга група - це підприємства, що використовують, як кажуть, "скручування", коли де-факто заводять продукцію одну, а виводять - іншу", - повідомив Капінус.

За його словами, для оцінки ризиковості операцій система аналізує коди товарів і послуг. В результаті тестової роботи системи було констатовано, що частка таких компаній на ринку становить 2-3%.

Нагадаємо, Державна фіскальна служба надасть Адміністрації президента доступ до реєстру відшкодування ПДВ.