ua en ru

Австрійський суд у травні розгляне питання екстрадиції Фірташа до США

У травні 2014 р. суд розгляне питання екстрадиції українського бізнесмена, голови ради групи компаній Group DF, голови ради Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів Америки.

У травні 2014 р. австрійський суд розгляне питання екстрадиції українського бізнесмена, голови ради групи компаній Group DF, голови ради Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів Америки. Про це Deutsche Welle повідомили у Земельному суді Відня.

За словами речниці суду, всі необхідні документи від Федерального бюро розслідування США вже надійшли.

Також повідомляється, що Фірташ підключив до свого захисту іменитих юристів. Так, його адвокатом у суді виступатиме колишній міністр юстиції Австрії Дитер Бемдорфер.

Як зазначає Мінюст США, Фірташу загрожує ув'язнення на декілька десятків років за створення злочинного угруповання та відмивання коштів. Максимальний сукупний термін ув'язнення за злочини, які йому інкримінують, становить 50 років.

Фірташ підозрюється у створенні злочинного угруповання та підкупі представників місцевої влади в одному зі штатів Індії, а також представників центральної влади країни. Згідно з матеріалами слідства, для отримання дозволів на видобуток сировини, необхідної для виробництва титанових сплавів, Фірташем через посередників було передано хабарі на суму у щонайменше 18,5 млн дол. Слідчі не виключають, що сума могла бути і більшою, враховуючи очікуваний щорічний прибуток від видобутку в Індії у близько 500 млн дол. на рік.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, імовірні хабарі надходили на підставні фірми, підконтрольні індійським подільникам, впродовж 2006-2010 рр. сумами від 20 тис. до 200 тис. дол. Загалом у матеріалах справи фігурують 57 транзакцій.

Зазначимо, що група компаній Group DF вважає "абсолютно безпідставними звинувачення", висунуті голові ради групи Дмитру Фірташу. "Звинувачення абсолютно безпідставні. Зовсім не випадково, що США вимагають екстрадиції голови ради групи саме в той час, коли Дмитро Фірташ так потрібен в Україні для участі в економічних і політичних перетвореннях", - заявив виконавчий директор Group DF Роберт Шетлер-Джонс, дорікнувши при цьому австрійському правосуддю приховані політичні інтереси.

21 березня австрійський суд відпустив Фірташа під рекордну для австрійського правосуддя заставу у 125 млн євро. Тож на розгляд справи він очікує не у слідчому ізоляторі, а у своїй віденській резиденції.

Нагадаємо, голова ради групи компаній Group DF, голова ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ був затриманий 12 березня у Відні за запитом Федерального бюро розслідувань США, яке підозрює його у хабарництві і злочинній змові. Слідство у його справі ведеться із 2006 р.