ua en ru

Австрія закрила справу проти партнера Фірташа після його явки в іспанський суд

Австрія закрила справу проти партнера Фірташа після його явки в іспанський суд Фото: Австрія закрила справу проти Ареса Юсефа (wikipedia.org)

Деталі судового розгляду не розголошуються

Австрія закрила справу проти партнера українського бізнесмена Дмитра Фірташа Хареса Юсефа. Про це повідомляє австрійське видання Profil.

Як повідомляється, справу закрито у зв'язку з тим, що у травні Юсеф з'явився в суд Іспанії у Барселоні. Затримка із закриттям справи, пояснюють австрійські правоохоронці, пов'язана з тим, що іспанська сторона повідомила австрійську про явку Юсефа в суд з великим запізненням.

"Європейський ордер на його арешт втрачає всяку силу, і ми закриваємо цю справу з нашого боку", - сказав прес-секретар Віденського земельного суду.

Що стосується самого суду, то справа буде розглядатися в середині липня, а подробиці не розголошуються.

Європейський ордер на арешт Юсефа був виданий у зв'язку із справою про відмивання грошей в Барселоні. Про Юсефа відомо, що він раніше займався торгівлею газом і кольоровими металами.

Як підозрюють іспанські правоохоронці, Юсеф, перебуваючи у Відні, зміг створити мережу компаній, афілійованих з фірмами на Кіпрі для відмивання коштів, які нібито надходили йому від Дмитра Фірташа.

Австрійське видання стверджує, що Юсеф вважається ключовою фігурою у справі Фірташа, який з 2014 року знаходиться у Відні в зв'язку з його переслідуванням спочатку з боку США, а з цього року - ще й Іспанії.

Іспанські власті вважають Юсефа найближчим партнером Фірташа і підозрює у співучасті у злочинній організації. При цьому і Фірташ і Юсеф заперечують звинувачення.

Юсеф був радником екс-президента України Віктора Ющенка, коли той перебував у Відні на лікуванні після отруєння діоксином восени 2004 року.

Нагадаємо, поліція Австрії затримала Юсефа у лютому у Відні.