ua en ru

Авіакомпанії України за 9 міс. 2013 р. зменшили пасажироперевезення на 2,7% - до 6,2 млн осіб

Протягом січня-вересня 2013 року послугами українських авіакомпаній скористалися 6 млн 250,5 тис. пасажирів, що на 2,7% менше проти відповідного періоду минулого року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Також за дев'ять місяців вітчизняними авіаперевізниками транспортовано 74,3 тис. тонн вантажів, що на 10,7 % менше, ніж у минулому році.

Протягом 9 місяців комерційні вантажні та пасажирські перевезення здійснювали 40 українських авіакомпаній - виконано 73,2 тис. рейсів проти 81,4 тис. роком раніше.

На сьогодні на ринку пасажирських авіаперевезень серед українських авіакомпаній домінують компанії "Міжнародні авіалінії України" (зростання порівняно з 9 місяцями 2012 р. - на 63,2 %), "Візз Ейр Україна" (на 49,7% більше), "Ютейр-Україна" (обсяги зросли у 2,6 разів), "Ейр Онікс" (в 3,6 рази більше) і "Роза Вітрів" (спостерігається зменшення на 8,2%). Саме на ці 5 авіакомпаній, за підсумками 9 місяців, припадає майже 90% загальних пасажирських перевезень українських авіакомпаній.

На міжнародних регулярних лініях вітчизняними авіакомпаніями за 9 місяців перевезено 3 млн 169,5 тис. пасажирів, що проти торішнього показника менше на 14,3%. Частка українських авіакомпаній у загальних обсягах міжнародних регулярних пасажирських перевезень між Україною та країнами світу зросла з 36% в I кварталі до 44% в III кварталі. На іноземних перевізників припала велика частка - 58%, що на 10% більше, ніж у минулому році.

У січні-вересні поточного року регулярні міжнародні польоти здійснювали 11 вітчизняних авіакомпаній до 44 країн світу і 55 іноземних перевізників.

Одночасно збільшилася кількість іноземних авіакомпаній на українському ринку - у столиці України почали виконання регулярних польотів 7 нових зарубіжних перевізників Греції Aegean Airlines, Грузії - Fly Georgia Airline, Казахстану Air Astana, Туреччини - Atlasjet, Росії - Oed Wings, лоу-кост перевізника - Vueling Airlines з Іспанії і Meridiana Fly з Італії.

По Україні пасажирські регулярні перевезення виконували 7 вітчизняних авіакомпаній, які забезпечили повітряним сполученням 14 міст нашої держави. За 9 місяців поточного року перевезено 875,2 тис. пасажирів - на 8,1% менше проти відповідного періоду минулого року.

Спостерігається значний ріст міжнародних чартерних польотів. За 9 місяців вітчизняними авіакомпаніями виконано 21,3 тис. комерційних чартерних рейсів проти торішніх 18,1 тис., а кількість перевезених пасажирів зросла на чверть і склало 2 млн 168,7 тис. пасажирів.

В цілому за 9 місяців ДП ОПР "Украерорух" обслуговано 410,7 тис. польотів - зростання склало 7,1%. Кількість обслугованих польотів, виконаних літаками та вертольотами авіакомпаній України, зменшилася на 9,3%, іноземними авіакомпаніями навпаки - зросла на 11,8%.