ua en ru

Аваков заявив про створення нового підрозділу замість "Беркута"

В.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про створення нового підрозділу замість спецпідрозділу МВС "Беркут".

В.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про створення нового підрозділу замість спецпідрозділу МВС "Беркут". Про це Аваков заявив на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я розформував спецпідрозділ "Беркут". Буде створена комісія, яка досліджує діяльність цього підрозділу. Винуватці будуть покарані, а ті, хто не брав участь у розстрілах, отримають місця в новому міністерстві після атестації. Також я заснував новий підрозділ. Його функції і філософія зовсім інша", - повідомив він.

Всього, за словами Авакова в "Беркут" входило 4 тис. бійців. Всі вони повідомлені про наказ. З ними буде проведена атестація протягом найближчих 10-15 днів.

Нагадаємо, наказ №144 "Про ліквідацію спеціальних підрозділів міліції цивільної безпеки "Беркут" датований 25 лютого 2014 р.

Раніше лідер фракції "Справедлива Росія" в Держдумі РФ Сергій Миронов запропонував працевлаштувати співробітників українського підрозділу міліції спеціального призначення "Беркут", які брали участь у придушенні акцій протесту в Києві, до МВС Росії.

Зазначимо, що в ході масових вуличних протестів в Україні, спрямованих проти політики керівництва країни і Віктора Януковича, українська влада використовувала "Беркут" для силових акцій проти опозиції. Саме цей підрозділ розігнав Майдан наприкінці 2013 р., а пізніше брав участь у спробах штурму постійного табору протестувальників у центрі Києва.

Після повалення Януковича відразу в декількох регіонах України учасники акцій протесту змусили "беркутівців" на колінах просити вибачення у народу. Силовики повідомляють про загибель кількох бійців цього підрозділу в ході придушення протестних акцій.

"Беркут" був створений у 1992 р. на хвилі погіршення криміногенної ситуації в Україні.