ua en ru

"Беркут" ліквідовано, - наказ МВС

В.о. міністра внутрішніх справ України, народний депутат із фракції "Батьківщина" Арсен Аваков ліквідував спецпідрозділ "Беркут".

В.о. міністра внутрішніх справ України, народний депутат із фракції "Батьківщина" Арсен Аваков ліквідував спецпідрозділ "Беркут". Про це Аваков повідомив у своєму Facebook.

Наказ №144 "Про ліквідацію спеціальних підрозділів міліції цивільної безпеки "Беркут" датований 25 лютого 2014 р.

Подробиці рішення МВС очікуються на спеціальному брифінгу в середу, 26 лютого.

Зазначимо, що в понеділок, 24 лютого, народні депутати відправили на доопрацювання проекти постанов №№ 4206 і 3734 про ліквідацію та заборону функціонування спецпідрозділу міліції громадської безпеки "Беркут".

За словами голови Верховної Ради Олександра Турчинова, на прохання в.о. глави МВС Арсена Авакова дані постанови були направлені на доопрацювання з тим, щоб передбачити передачу функцій "Беркута" іншим підрозділам МВС.

Нагадаємо, напередодні Аваков звільнив ряд начальників у МВС і призначив службові розслідування.

Зазначимо, що в ході масових вуличних протестів в Україні, спрямованих проти політики керівництва країни та Віктора Януковича, українська влада використовувала "Беркут" для силових акцій проти опозиції. Саме цей підрозділ розігнав Майдан наприкінці 2013 р., а пізніше брав участь у спробах штурму постійного табору протестувальників у центрі Києва.

Після повалення Януковича відразу в декількох регіонах України учасники акцій протесту змусили "беркутівців" на колінах просити вибачення у народу. Силовики повідомляють про загибель кількох бійців цього підрозділу в ході придушення протестних акцій.

"Беркут" був створений в 1992 р. на хвилі погіршення криміногенної ситуації в Україні. Спецпідрозділ налічує близько 4 тис. бійців.