ua en ru

Аукціон з продажу ліцензій на надра став по-справжньому відкритим, - експерт

Аукціон з продажу ліцензій на користування надрами став по-справжньому відкритим, але процедура виставлення ділянок на торги потребує доопрацювання. Про це заявив головний геолог ТОВ "Прикарпатська енергетична компанія" Юрій Неспляк, який брав участь в аукціоні, які нещодавно провела Державна служба геології та надр України.

За словами фахівця, торги характеризувалися відкритістю і високою конкуренцією серед його учасників.

"Прозорих аукціонів не було півтора року. Нинішній став першим по-справжньому відкритим за довгий час. Торги пройшли чудово. Такі аукціони треба проводити якомога частіше. Якщо інвестори побачать, що у нас проводяться відкриті, чесні торги, вони з більшою охотою будуть приходити в Україну. Конкуренція була дуже високою. Це бачили всі учасники та представники ЗМІ. Інтенсивність аукціону навіть трохи шокувала учасників. На початку торгів крок аукціону 10 тис. грн, а під кінець він збільшився до 100 і більше тис. грн", - розповів експерт.

"Сподіваюся, такі аукціони будуть проводитися і в майбутньому. Наша компанія охоче брати в них участь", - додав він.

За інформацією Неспляка, який брав участь в торгах від ТОВ "Горизонти", найближчим часом компанія підпише угоду на користування надрами і почне розробляти Бунівську площу у Львівській області.

"Ми виграли лот по Бунівській площі в боротьбі з двома конкурентами. До теперішнього часу вже підписаний договір з головою Державної служби геології та надр України, найближчим часом заплатимо обумовлену ціну, підпишемо угоду на користування надрами і почнемо розробляти ділянку", - повідомив фахівець.

При цьому він відзначив суттєві складнощі при узгодженні площ, які можна виставити на аукціон.

"На жаль, проведення таких аукціонів заважає те, що місцеві ради не дають погодження на ділянки надр, які можна виставити на аукціон. Процедура затягується щонайменше на рік. До того ж, потрібно погодження Міністерства екології, Держкомнагляду, Держнагляду за охороною праці. У деяких з цих структур зараз йде реорганізація і неясно, хто буде давати погодження. Процес по тих дільницях, які зараз готуються, затягнеться на півроку - рік, поки органи влади не сформуються остаточно", - вважає експерт.

Крім того, на його думку, процедура проведення аукціонів потребує доопрацювання.

"Щоб виставити ділянку, потрібно не просто надіслати звернення і чекати півроку, для цього потрібно кілька звернень до облради, погодження на декількох комісіях, причому комісії виставляють свої умови. Сама процедура виставлення на аукціон надто складна. Якщо б вона була простіше, легше було б всім - і інвесторам, і державі, які отримало б гроші, і суспільству в цілому, оскільки нові розробки - це нові робочі місця. У Польщі, приміром, подібна процедура проходить значно простіше", - підсумував фахівець.

Як повідомлялося, Держгеонадр продала п'ять нафтогазових ділянок за 38,471 млн грн на аукціоні 24 липня. У ході торгів було зафіксовано значне зростання стартової ціни за чотирма з п'яти ліцензійним нафтогазовим ділянкам.