ua en ru

Аудитори та бухгалтери зобов'язані повідомляти Держфінмоніторингу про підозрілі фіноперації

Аудитори та бухгалтери зобов'язані повідомляти Держфінмоніторингу про підозрілі фіноперації Фото: Міністерство фінансів України

Міністерство фінансів України розробило відповідне положення

Суб'єкти первинного фінансового моніторингу, які надають бухгалтерські та аудиторські послуги, зобов'язані повідомляти про свої підозри щодо фінансових операцій замовника послуг з контрагентами. Відповідне положення розробило Міністерство фінансів України, повідомляється на сайті Мінфіну.

У повідомленні говориться, що міністерство розробило положення на виконання Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення" від 14 жовтня 2014 року № 1702-VII. Згідно з цим законом, аудитори, аудиторські фірми, суб'єкти господарювання, які надають послуги з бухгалтерського обліку, визначені об'єктами первинного моніторингу.

Законом вони зобов'язані виявляти, реєструвати та повідомляти Держфінмоніторинг про фінансові операції, які підлягають внутрішньому фінансовому монитрингу.

Підозрілими можна вважати операції, які є ризикованими, не відповідають фінансовому стану і звітності, або до яких були залучені особи, пов'язані з здійсненням терористичної діяльності або до яких застосовані міжнародні санкції.

Таким чином, положення Мінфіну визначає серед зобов'язань суб'єктів первинного моніторингу наступні:
1) Призначати відповідальних осіб за проведення фінансового моніторингу
2) Розробляти і оновлювати правила і програми проведення фінмоніторингу
3) Ідентифікувати і диференціювати клієнтів
4) Управляти ризиками
5) Виявляти фінансові операції, що підлягають фінмоніторингу та які можуть бути пов'язані з фінансуванням тероризму або розповсюдженням зброї масового знищення
6) Зупиняти підозрілі фіноперації та інше

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінфін може відмовитися від одного з критеріїв відбору банків для бюджетних виплат.