ua en ru

Астронавти НАСА провели шість годин у відкритому космосі для заміни насоса МКС

Шість годин роботи у відкритому космосі знадобилося астронавтів НАСА Ріку Мастраккио і Майку Хопкінсу з екіпажу Міжнародної космічної станції (МКС), щоб завершити роботи по заміні насоса, що подає аміак в один з двох контурів системи охолодження станції. Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті американського Національного управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (НАСА).

М.Хопкинс і Р.Мастраккио встановили новий насосний модуль в контур охолодження МКС. Насос був закріплений і з'єднаний з системою охолодження чотирма шлангами, через які аміак буде подаватися в систему охолодження; також до насоса були приєднані п'ять проводів електроживлення. "Сьогодні насос буде підданий випробуванням тиском і повністю активізований. Таким чином, контур охолодження А буде перезапущений і реинтегрирован в систему охолодження МКС протягом найближчих декількох днів", - повідомили в НАСА.

В агентстві також зазначили, що під час робіт стався незначний витік аміаку з одного з шлангів контуру охолодження. Невелика кількість токсичної речовини потрапило на скафандри астронавтів, згідно інструкції, його довелося видалити у відкритому космосі за допомогою спеціальних серветок, щоб не допустити отруєння екіпажу МКС.

Спочатку планувалося завершити роботи по заміні насосного модуля 23 грудня. Як повідомлялося, внутрішній клапан управління потоком аміаку в насосному модулі контуру охолодження А відмовив 11 грудня. Старий насосний модуль був від'єднаний 21 грудня, і тепер він зберігатиметься на станції як мінімум до червня 2014 р.

Сьогоднішній вихід у відкритий космос став восьмим для Р.Мастраккио і другим для М.Хопкинса, а також 175-м в рамках складання та підтримки діяльності МКС. Станом на 21 грудня Р.Мастраккио провів у відкритому космосі 43 години 58 хвилин, М.Хопкинс - 5 годин і 28 хвилин.