ua en ru

Асоціація фермерів: В Україні налічується 43 тис. фермерських господарств.

В Україні налічується 43 тис. фермерських господарств, їх кількість не змінилася в порівнянні з попередніми роками, повідомив на прес-конференції президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томіч, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, кількість фермерів залишається незмінною через приблизно рівнозначний прихід в бізнес нових і відхід з нього існуючих фермерів.

Як відзначив І.Томіч, на сьогоднішній день в обробці фермерів перебуває 4,2 млн га земель, що пропорційно площі такої країни як Бельгія. В той же час в 1999 р. вони мали у розпорядженні 1 млн га землі. "У 2000 р. додалося ще 1 млн. Це було найбільше зростання земельного фонду фермерів за останні 10 років", - відзначив президент АФПЗ.

Також, за словами І.Томіча, підвищується середній розмір фермерський угідь. Так, в 1999 р. він складав 28 га, а в 2009 р. - вже 101 га.

Обсяг державної підтримки фермерів склав в 2008 р. 154 млн грн, а в 2009 - 100 млн грн у вигляді п'ятирічних безпроцентних кредитів. За словами І.Томіча, для інтенсивного розвитку фермерського господарства потрібно в 2010 р. виділити близько 500 млн грн.

Він також відзначив, що через домінування на харчовому ринку переробників і посередників, українські фермери щорічно втрачають 50-60 млрд грн.

"Наприклад, селянин продає молокозаводу молоко по 1,2 грн за літр, тоді як через свій кооператив може продати по 2,5-2,8 грн, по цукру та ж ситуація. Вони продали по 360 грн за тонну, а зараз продавці встановили ціни на цукор до 11 грн за кг. Це фермерові невигідно, оскільки звужується ринок, і він менше продасть", - відзначив І.Томіч.