ua en ru

Асоціація газового ринку заявила про загрозу запуску незалежного Оператора ГТС

Асоціація газового ринку заявила про загрозу запуску незалежного Оператора ГТС Ілюстративне фото (УНІАН)

НКРЕКП раптово припинила розгляд тарифів операторів ГРМ

НКРЕКП раптово припинила розгляд тарифів операторів ГРМ, які розраховані, виходячи з замовленої потужності і дозволять збалансувати економіку газорозподільних компаній. У разі неприйняття тарифів існують значні ризики для діяльності нового Оператора ГТС, повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомленні Асоціації газового ринку України.

Як повідомляється, при існуючих, необґрунтованих тарифах на розподіл газу новостворений незалежний Оператор вже 1 лютого 2020 зіткнеться з проблемою розбалансування системи, накопичення боргів, що неминуче призведе до його неплатоспроможності. Діючі тарифи вже призвели до створення боргів операторів ГРМ перед нинішнім Оператором ГТС на суму 1 млрд євро. Без встановлення Регулятором економічно обґрунтованих тарифів для операторів ГРМ в зимові місяці цей борг значно зросте.

За словами директора ТОВ "Оператор ГТС України" Сергія Макогона, якщо не вирішиться питання боргів та збалансованості системи, то через два - три місяцы після початку роботи новий незалежний оператор ГТС збанкрутує, або йому потрібні будуть значні дотації з бюджету.

Наголошується, що НКРЕКП в липні 2019 почала процедуру перегляду тарифів Операторам ГРМ. Нова методика нарахування тарифів дозволить знизити навантаження на споживачів в зимовий період.

"Згідно з діючими тарифами середній чек на доставку газу для побутових споживачів в грудні - лютому складе від 78 - до 81 грн на місяць. У той час як за новим тарифом, розрахованим виходячи з замовленої потужності, чек становитиме 72 грн в місяць", - зазначив голова Асоціації газового ринку Денис Сенектутов.

Повідомляється, що враховуючи надзвичайне значення і важливість початку роботи нового незалежного Оператора ГТС для подальшого розвитку газового ринку України, його інтеграції з енергетичними ринками Євросоюзу і диверсифікації поставок газу в країни Європи, Асоціація газового ринку звернулася в Європейську комісію і Секретаріат Енергетичного співтовариства щодо незрозумілих дій НКРЕКП.