ua en ru

АСЕАН в 2011 р. стала найбільшим ринком зовнішніх інвестицій китайських підприємств

АСЕАН до кінця 2011 р. стала найбільшим ринком зовнішніх інвестицій китайських підприємств. Про це стало відомо сьогодні на Торговій раді Китай-АСЕАН, передає "Сіньхуа".
Як повідомив Сюй Ніннін, постійний заступник відповідального секретаря Торгової ради Китай-АСЕАН з китайської сторони, у січні-жовтні 2011 року загальна сума прямих інвестицій китайської сторони в нефінансовий сектор економіки країн-членів АСЕАН досягла 2,336 млрд дол. Сінгапур, М'янма і Камбоджа зайняли перші три місця за обсягом залучених китайських інвестицій.
В останні роки було відзначене динамічне зростання прямих інвестицій Китаю в нефінансовий сектор економіки країн-членів АСЕАН. За даними, тільки за останні три роки китайські підприємства інвестували в ці країни капітали в загальному розмірі 12 млрд 426 млн дол, що дорівнює 90% сукупних інвестицій Китаю в АСЕАН за минулі роки.
З аналізу Сюй Нінніна, основним фактором залучення інвестицій китайських підприємств в країни-члени АСЕАН стало функціонування зони вільної торгівлі Китай-АСЕАН. За угодою китайські підприємства можуть інвестувати капітали в будь-яку з десяти країн-членів АСЕАН, а випущені в цій країні продукти зможуть вийти на ринок інших дев'яти країн-членів на основі нульового мита, більш того, зможуть вступати на ще більш широкий ринок на основі угод про вільну торгівлю, укладених між АСЕАН, з одного боку, і Японією, Республікою Корея і Індією, з іншого.
Крім того, на тлі слабкого економічного зростання в Європі та Америці, особливо очевидною стає важливість нових ринків, у тому числі і ринку АСЕАН, зазначив Ніннін.