ua en ru

Асад сформував національну комісію з підготовки проекту конституції Сирії

Президент Сирії Башар Асад видав указ про формування національної комісії з підготовки проекту Конституції республіки, передає державне інформагентство SANA. До складу комісії увійшли 29 осіб на чолі з головою Мадхаром аль-Анбарі. Згідно з документом, комісія повинна завершити свою роботу протягом чотирьох місяців з моменту видання цього указу.
З середини березня 2011 р. в Сирії тривають масові акції протесту. Учасники заворушень вимагають відставки Асада і проведення політичних реформ. Влада країни жорстко припиняє несанкціоновані акції протесту, у тому числі застосовуючи армійські підрозділи. За останніми даними, в результаті таких дій вже загинули більше 3 тис. осіб. США і Євросоюз запровадили низку санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів.
В Радбезі ООН 4 жовтня ц.р. відбулося голосування щодо запропонованого Францією, Великобританією, Німеччиною і Португалією проекту резолюції по Сирії. В ході голосування Росія і Китай скористалися правом вето, щоб заблокувати його прийняття. Тим часом Асад пішов на ряд поступок опозиції, зокрема, скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію. Також Асад надав право громадянам створювати політичні партії і вступати в них. На початку серпня був виданий указ про загальні вибори.