ua en ru

Аркадій Бабченко: біографія

Аркадій Бабченко: біографія Фото: Аркадій Бабченко (facebook.com/babchenkoa)

Аркадій Бабченко брав участь у спецоперації СБУ з інсценуванням власної смерті

Аркадій Бабченко - російський опозиційний журналіст, військовий кореспондент, письменник, з 2017 року живе і працює у Києві. Увечері 29 травня в журналіста стріляли, а через кілька годин повідомили про його смерть. Як виявилося пізніше, Бабченко живий, а інсценування вбивства відбулося у рамках спецоперації СБУ. Біографія журналіста, факти з кар'єри, подробиці замаху на життя Бабченко - в матеріалі Styler.

Аркадій Бабченко: біографія

Аркадій Аркадійович Бабченко народився в Москві 18 березня 1977 року. Його батько працював інженером-конструктором, мати - вчителька російської мови.

У віці 17 років був призваний в армію. У складі військ зв'язку на Північному Кавказі брав участь у чеченській війні (1994-1996 рр.). Демобілізувався в 1997 році.

Аркадій Бабченко з сім'єю на Курському вокзалі в 1996 році перед відправленням в Чечню після відпусткиФото: Аркадій Бабченко з сім'єю на Курському вокзалі в 1996 році перед відправленням в Чечню з відпустки (facebook.com/babchenkoa)

Після звільнення в запас Аркадій Бабченко вступив до Сучасного гуманітарного університету (Москва), отримав ступінь бакалавра юриспруденції з міжнародного права.

З відновленням військових дій на Кавказі і початком другої чеченської війни Бабченко пiшов на службу за контрактом. Брав участь у контртерористичній операції, був зв'язківцем, потім служив в мотострілкових військах, був командиром розрахунку гранатометного взводу. У військовому званні старшини звільнений у запас в 2000 році.

Почавши кар'єру в сфері журналістики, Аркадій Бабченко вибрав військову тематику. Працював військовим кореспондентом у газеті "Московський комсомолець", на телебаченні - у програмах "Забутий полк", яка виходила на НТВ, ТБ-6, ТВС, "Армійський магазин" ( "Перший канал"), "Постскриптум" (ТВЦ).

Кілька років Бабченко працював таксистом, потім знову повернувся до журналістики. Був військкором у "Новій газеті" під час збройного конфлікту в Північній Осетії в 2008 році.

Аркадій Бабченко написав кілька книг ("Алхан-Юрт", "Десять серій про війну", "Божий чоловік"). Його вважають одним із засновників жанру сучасної військової прози. Твори були переведені на 16 мов і видані в 22 країнах світу. Також Бабченко видавав журнал "Мистецтво війни".

Аркадій БабченкоФото: Аркадій Бабченко (РБК-Україна)

Аркадій Бабченко одружений. Сім'я виховує доньку.

Критика РФ і спецоперація СБУ за участю Бабченко

У 2012 році під час президентської виборчої кампанії в Росії проти Аркадія Бабченка було порушено кримінальну справу за публікацію в соцмережах з закликом до опозиційних сил почати протестні акції та страйки "за чесні вибори".

Бабченко відкрито критикував політику Кремля, а також активно підтримував Україну у військовому конфлікті на сході країни.

У 2016 році журналіст заявив, що у нього не викликає співчуття загибель російських артистів в авіакатастрофі по дорозі до Сирії, де вони повинні були виступити з новорічним концертом для військового контингенту РФ.

Взимку 2017 року Бабченко повідомив про те, що змушений покинути Росію через численні погрози на адресу своєї сім'ї. Деякий час він жив у Чехії, Ізраїлі. З серпня 2017 року переїхав до Києва. Восени Аркадій Бабченко почав працювати на кримсько-татарському телеканалі ATR, де веде авторську програму "Prime: Бабченко".

Аркадій Бабченко з сім'єюФото: Аркадій Бабченко з сім'єю (facebook.com/babchenkoa)

Близько 20:00 29 травня Аркадій Бабченко збирався вийти в магазин і був застрелений на сходовому майданчику свого під'їзду. Вбивця тричі вистрілив журналісту в спину.

Незабаром з'явилася інформація, що від отриманих поранень Бабченко помер в машині "Швидкої допомоги" по дорозі в лікарню. Правоохоронними органами було відкрито кримінальну справу за статтею умисне вбивство, трагічну ситуацію офіційно прокоментували і державні органи влади. Основними версіями події в поліції називали професійну діяльність і громадянську позицію журналіста.

На наступний день, 30 травня, під час брифінгу глав СБУ і ГПУ Василь Грицак і Юрій Луценко повідомили про те, що Аркадій Бабченко живий. Його смерть була інсценована для того, щоб зловити злочинця, який дійсно збирався його вбити. У брифінгу також взяв участь і сам Бабченко.

Бабченко на брифинге СБУ и ГПУФото: Бабченко на брифінгу СБУ і ГПУ (facebook.com/LarysaSargan)

"До мене прийшли місяць тому люди сказали, що" є на тебе замовлення ". Вартість 40 тисяч доларів, показали документи мої, мої паспортні дані, мою фотографію, яка є тільки в моєму паспорті і тільки в паспортному столі... Добути інформацію цю могли тільки спецслужби (РФ, - ред.)", - заявив Аркадій Бабченко.

Пізніше стало відомо, що виконавець і організатор замаху на життя журналіста затримані, справу передано до суду. Самому Бабченко надана охорона.

Аркадій Бабченко живий (video.rbc.ua)