ua en ru

Заарештовані лідери сепаратистського руху в Каталонії зможуть балотуватися в парламент

Заарештовані лідери сепаратистського руху в Каталонії зможуть балотуватися в парламент Фото: Каталонія (flickr.comGalceran)

Подібна заборона може випливати з судового вироку, а він винесений не був, сказав прем'єр-міністр Іспанії

Всі лідери сепаратистського руху в Каталонії, які зараз перебувають під вартою, зможуть взяти участь в регіональних виборах, оскільки судом не заборонено займатися політикою. Про це заявив прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой, передає DW.

"Подібна заборона може слідувати тільки на підставі судового вироку, а він винесений не був", - зазначив прем'єр.

Так, у зв'язку з цим Рахой закликав жителів Каталонії забезпечити високу явку на вибори, щоб до влади прийшли партії, які не підтримують відділення регіону від Іспанії.

Він також засумнівався в тому, що зазначені політики зможуть виконувати свої функції в разі, якщо будуть обрані, але засуджені судом до тюремного ув'язнення.

Як відомо, екс-лідер каталонської адміністрації Карлес Пучдемон і інші колишні представники регіональних влад були звинувачені в заколот, повстання проти державної влади і зловживанні бюджетними коштами. З початку листопада вісім колишніх членів уряду Каталонії перебувають в попередньому ув'язненні, а Пучдемон і ще чотири його соратника ховаються в Бельгії. Крім того, Верховний суд Іспанії видав європейський ордер на їх арешт, за яким бельгійський суд повинен винести рішення до 18 листопада.

Нагадаємо, 8 листопада в Іспанії Конституційний суд офіційно анулював декларацію про незалежність Каталонії. Раніше, 31 жовтня, Конституційний суд заблокував проголошення незалежності Каталонії до винесення остаточного рішення у цій справі.