ua en ru

Арбітраж Москви зареєстрував доручення сповістити "Газпром" про дату слухань за позовом Генпрокуратури України

Арбітражний суд Москви зареєстрував доручення Київського суду сповістити ВАТ "Газпром" про дату слухань за позовом Генпрокуратури України, а не судовий позов. Про це РБК повідомив прес-секретар Арбітражного суду Москви Дмитро Тафінцев, коментуючи інформацію, що з'явилася раніше в картотеці справ Арбітражного суду столиці, про те, що Генпрокуратура України подала позов до арбітражу Москви відносно Газпрому і НАК "Нафтогаз Україна".
За словами Д.Тафінцева, судове доручення іноземного суду, про який повідомляється в матеріалах арбітражу, означає, що суд просять провести певні процесуальні дії. "Офіційно вони нас просять вручити" Газпрому "ухвалу про призначення справи до розгляду", - уточнив Д.Тафінцев.
У даному випадку мова йде про інформування "Газпрому" про те, що 21 жовтня ц.р. в Києві відбудеться судове засідання у даній справі.
Д.Тафінцев уточнив, що суддя Арбітражного суду Москви призначить дату засідання, куди повинен буде з'явитися представник "Газпрому" і йому вручать визначення суду.
Не виключено, що звернення в московський арбітраж пов'язано з розглядом у справі RosUkrEnergo. 8 червня ц.р. Стокгольмський суд ухвалив рішення, відповідно до якого НАК "Нафтогаз Україна" зобов'язана повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу і заплатити 197 млн дол. компенсації. Згодом СБУ порушила кримінальну справу стосовно нанесення збитків державі в результаті цього рішення.
Нагадаємо, що 11 млрд куб. м газу було вилучено "Нафтогазом" у RosUkrEnergo в 2009 р. як компенсації після того, як в результаті підписання прямого контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" у січні 2009 р. компанія RosUkrEnergo була виключена зі схеми поставок газу в Україну та за її межі. Це було зроблено за узгодженням з "Газпромом", який володіє 50% RUE.