ua en ru

Апеляційний адмінсуд відкрив справу про бездіяльність Кабміну із захисту газових інтересів України

Апеляційний суд м. Києва відкрив справу про бездіяльність уряду України щодо газових контрактів між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

Апеляційний суд м. Києва відкрив справу про бездіяльність уряду України щодо газових контрактів між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром". Про це повідомила прес-служба юридичної фірми Lions Litigate, яка виступає позивачем у цій кримінальній справі.

"Сьогодні ми отримали ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 5 липня 2013 р. про відкриття апеляційного провадження у справі № 826/2981/13-а (у 4 томах). Нагадаємо, що постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 4 червня 2013 р. суд відмовився визнати протиправною відмову уряду від звернення до Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм з метою припинення загроз національній безпеці", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Lions Litigate, в суді апеляційної інстанції вони наполягатимуть на тому, що газові контракти є комерційними, а не міждержавними, - тому всі документи повинні бути витребувані, включаючи 39 додатків до контрактів, документальне підтвердження існування перемовин між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром".

Читайте також: Суд відмовив у відкритті справи проти Ющенка щодо втручання в діяльність "Нафтогазу України"

"Відповідач повинен надати докази виникнення та припинення перемовин з метою визначення моменту відліку граничного 30-денного терміну, після проходження якого сторони були зобов'язані передати спір на вирішення до Стокгольму", - йдеться в повідомленні.

Крім того, позивач має намір спростувати висновок суду про те, що відповідальність за звернення до арбітражу лежить не на Кабміні та Міненерговугілля, а на голові правління НАК "Нафтогаз України".

Читайте також: Україна за І півріччя зменшила транзит газу до країн Західної Європи на 10,5%

РФ і Україна вже більше року безрезультатно обговорюють можливість коригування газових контрактів, підписаних у 2009 р. Після зміни політичного керівництва Україна стала заявляти про кабальність і невигідність цих контрактів. Київ наполягає на зміні ціни поставок російського газу до країни.

"Газпром" і "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. Відповідно до "Харківських угод", Україні надається знижка у 100 дол./тис. куб.м. При цьому Росія гарантує Україні прокачку 60 млрд куб. м газу при створенні консорціуму.