ua en ru

Апеляційний суд Києва дозволив нардепам від ПР Святашу і Полякову не повертати УкрСиббанку 75 млн дол

Апеляційний суд Києва залишив у силі прийняте раніше рішення Печерського райсуду столиці та визнання недійсними договорів поручительств погашення кредитних зобов'язань автомобільної корпорації АІС перед УкрСиббанком на суму понад 75 млн дол., оформлених нардепами Дмитро Святаш і Василем Поляковим, контролюючих АІС.

Юрист УкрСиббанку Роман Строценко в ході судового засідання неодноразово вказував на численні процедурні порушення, які були допущені усіма попередніми інстанціями, що розглядали справу Святаша і Полякова про визнання договорів поруки недійсними. Зокрема, Строценко відзначив, що Апеляційний суд не може розглядати цю справу в відсутність штатного представника УкрСиббанку, який подавав апеляцію на рішення Печерського райсуду.

Строценко мотивував свою позицію тим, що суд має розглянути інформацію, що стосується банківської таємниці. Але цією інформацією володіють лише самі співробітники УкрСиббанку. З незалежних від них причин сьогодні вони не змогли з'явитися до суду, оскільки Національний банк установив 6 січня вихідним днем для банківських установ, а порушувати його нормативні акти банки не мають права.

Також Роман Строценко зажадав, щоб суд розглянув особисті показання свідків Полякова та Святаша, які стверджують , що не були знайомі з особливостями кредитних договорів, але даний факт підтверджений не їхні словами, а інформацією їх представників. Юристи вимагали, щоб суд вислухав також показання представника УкрСиббанку, який безпосередньо працював з кредитними договорами корпорації АІС і з її власниками при підписанні кредитних угод, доповнень до них, а також договорів поруки.

Ці аргументи суддя Ганна Крижановська проігнорувала і знову відхилила клопотання про перенесення розгляду справи.

Представник УкрСиббанку вказав колегії суддів на множинні порушення вимог Цивільного процесуального кодексу, відверті маніпуляції з показаннями свідків і експертизами, які були допущені на всіх стадіях розгляду даної справи і які можуть істотно спотворити його результати і допомогти недобросовісним позичальникам уникнути сплати боргу. Строценко зажадав відводу всіх суддів Апеляційного суду, які розглядали апеляцію УкрСиббанку на рішення Печерського райсуду.

На думку юриста, численні процесуальні порушення свідчать про упередженість суддів, що може призвести до упередженого рішенням по даній апеляції. Після короткої наради колегія суддів на чолі з Ганною Крижановської відмовилася прийняти відвід, якого вимагав юрист, який представляв інтереси банку.

Прийняте Апеляційним судом столиці рішення тепер може бути оскаржена в касаційному порядку.

Апеляція УкрСиббанку стосується рішення Печерського райсуду Києва, який скасував договір поруки нардепів від Партії регіонів за кредитами, які брали їх підприємства, що входять в корпорацію АІС.

Нагадаємо, автомобільна корпорація АІС, яку контролюють народні депутати від Партії регіонів Дмитро Святаш і Василь Поляков, повинна повернути ряду банків близько 250 млн дол. кредитів. Близько 110 млн дол. з цієї суми АІС повинна УкрСиббанку, решта - «Альфа Банку Україна» і «ВТБ Банку Україна».

За допомогою фіктивних процедур банкрутства Поляков і Святаш намагалися вивести з корпорації активи, які знаходилися в заставі у УкрСиббанку в якості забезпечення за кредитами, щоб передати об'єкти нерухомості в заставу іншому кредитору - «Альфа Банку». Нещодавно АІС і «Альфа Банк» заявили про досягнення домовленості про реструктуризацію боргу та погодження нового графіка погашення узятих раніше кредитів.

За позовом УкрСиббанку судом було накладено заборону на відчуження заставленого нерухомого майна, що належить підконтрольним АІС структурам.

Відзначимо, суддя Ганна Крижановська, яка розглядає зараз тяжбу між автокорпорації АІС, її співвласниками і УкрСиббанком, раніше головувала в розгляді кримінальної справи про відношення екс-прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня.