ua en ru

Апеляційний госпсуд визнав право "Трансмашхолдингу" на володіння 76% акцій "Луганськтепловозу"

Апеляційний господарський суд Києва визнав право російського "Трансмашхолдингу" на володіння 76% акцій холдингової компанії "Луганськтепловоз" - найбільшого виробника локомотивів в Україні. Таке рішення суд прийняв 7 грудня. Про це повідомив глава представництва компанії "Трансмашхолдинг" в Україні Олег Волошинський, повідомляє "Комерсант-Україна".
Так, суд задовольнив апеляції Брянського машинобудівного заводу (належить "Трансмашхолдінгу") на рішення за позовом Фонду держмайна України (ФДМУ) про розрив договору купівлі-продажу 76% акцій "Луганськтепловозу".
Іншим рішенням суд задовольнив апеляцію Брянського машинобудівного заводу за позовом кіпрської Mantara Holding про визнання недійсними підсумків конкурсу з продажу держакцій підприємства у червні 2010 р. За словами представника Mantara Holding В'ячеслава Деришева, компанія продовжить судовий процес і вже готується оскаржити рішення апеляційного суду у Вищому госпсуді. Не збираються відступати і у ФДМУ. "Якщо росіяни не заплатять 410 млн грн за 76% акцій" Луганськтепловозу "і близько 90 млн грн штрафних санкцій за прострочення платежу, фонд буде судитися", - заявили в ФДМУ.
В "Трансмашхолдингу" вважають, що вже заплатили за держакції 58,5 млн дол. (464,5 млн грн) ще в 2006 р. Через розбіжності між "Трансмашхолдингом" і ФДМУ щодо того, як повинні відбуватися взаєморозрахунки за підсумками двох конкурсів, сторони і ведуть судову тяганину.
Нагадаємо, "Трансмашхолдинг" двічі купував "Луганськтепловоз". Перший раз - в 2007 р., але за позовом "Дніпровагонмашу", підконтрольного групі "Приват" і ТАС, Верховний суд визнав конкурс незаконним. Акції були перераховані на рахунок ФДМУ, а фонд повинен був повернути покупцеві 58,5 млн дол., чого не зробив до сих пір. У червні поточного року конкурс був проведений повторно, і його переможцем знову став "Трансмашхолдинг", що запропонував за підприємство 410 млн грн (51,8 млн дол.) Але у вересні госпсуд скасував результати за позовом підконтрольній групі "Приват" Ігоря Коломойського Mantara Holding, яка не була допущена до останнього конкурсу. Пізніше Госпсуд за позовом ФДМУ визнав недійсним укладений в червні цього року договір купівлі-продажу держакцій "Луганськтепловозу".