ua en ru

АТ, які не переведуть акції в бездокументарну форму до кінця 2011 р., будуть оштрафовані, - ДКЦПФР

Акціонерні товариства, які до кінця 2011 р. не переведуть свої акції у бездокументарну форму відповідно до вимог
законодавства, будуть оштрафовані, а подальше затягування
може призвести до зупинення обігу, і навіть до втрати випусків акцій. Про це заявив голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку України Дмитро Тевелєв в п'ятницю, 28 жовтня, на V щорічному форумі з корпоративного права, передає кореспондент РБК-Україна.
"У першій половині поточного року Держкомісією з цінних паперів та її територіальними управліннями були перевірені всі акціонерні товариства на предмет виконання цієї норми закону. Це було зроблено в квітні-червні. Відносно тих акціонерних товариств, які не перейшли на бездокументарну форму, були винесені розпорядження про усунення порушень і їм пред'явлені терміни для усунення порушень - 6 місяців. Шість місяців закінчуються в різних компаніях протягом жовтня-грудня.
Після закінчення цього терміну будуть повторно перевірені товариства, і до тих, які не усунуть порушення, будуть застосовані фінансові санкції у розмірі до 80 тис. грн і запропоновані ще три місяці для внесення змін у свою діяльність і для переходу на бездокументарну форму", - сказав він.
Після закінчення цього терміну, поінформував голова ДКЦПФР, розмір санкцій до порушників зросте до 170 тис. грн, відносно керівників цих підприємств будуть застосовані адміністративні штрафи, а також винесено рішення комісії про зупинення обігу цінних паперів,
після чого компанії "отримають ще певний строк". "У разі, якщо і це не подіє - будуть анульовані випуски цінних паперів цих компаній, будемо звертатися в суди", - підкреслив Тевелєв.
Глава ДКЦПФР особливо відзначив, що швидкий перехід на бездокументарну форму в інтересах самих компаній, оскільки в даний час неможливі біржові торги з документарними паперами. Крім того, ускладнена перереєстрація права власності таких компаній, так як облік права власності веде зберігач.
Як відомо, 2 березня 2011 р. вступив в силу закон "Про внесення змін у закон "Про акціонерні товариства" щодо вдосконалення механізму діяльності акціонерних товариств", яким, зокрема, встановлено, що акції товариств існують виключно в бездокументарній формі. Термін дематеріалізації акцій встановлено до 29 квітня 2011 р.