ua en ru

Антирейдерській комісії слід розширити повноваження, - експерт

Потреба в створенні антирейдерської комісії в Україні назріла давно, але вона потребує більш широких повноваженнях, впевнена юрисконсульт юркомпанії Viva Lex Христина Давидовська.

«Наприклад, зараз в Україні розгорілася така резонансна справа, як «силове захоплення агрофірми Корнацького». У такій ситуації повинні реагувати не тільки органи внутрішніх справ, прокуратура, але і такий орган як Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств», - зазначила Давидовська.

Згідно з чинним законодавством, до повноважень антирейдерської комісії входить:

1. Проведення моніторингу стану виконання органами виконавчої влади заходів щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, порушенням земельного законодавства.

2. Вивчення результатів діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій з питань, що належать до її компетенції.

3. Забезпечення оперативного обміну між органами державної влади відповідної інформації.

4. Організація роботи по збору та моніторингу інформації про факти поглинання та захоплення підприємств, порушення земельного законодавства.

5. Проведення аналізу звернень та інших документів на предмет наявності ознак протиправного поглинання або захоплення підприємств, порушень земельного законодавства.

6. Участь у розробці проектів нормативно-правових актів з питань, що належать до її компетенції.

7. Подача Кабміну розроблених за результатами своєї роботи рекомендацій та пропозицій.

8. Заслуховування на своїх засіданнях інформації посадових осіб підприємств, установ і організацій, представників органів державної влади з питань, що належать до її компетенції.

9. Інформування громадськості про факти протиправного поглинання та захоплення підприємств, порушень земельного законодавства.

«Тобто, виходить, функції Комісії зосереджені на аналізі рейдерського ринку і в наданні рекомендацій. Але цього недостатньо, слід додати таке повноваження, як видача приписів щодо усунення порушень», - підкреслила Давидовська.

З нею згоден юрист юрфірми «КПД Консалтинг» Кирило Казак. «Основний механізм, якого потребує комісія - це реалізації прийнятих на її засіданнях рішень, їх адекватне, оперативне і повний розгляд державними органами, контроль комісії за цим розглядом», - сказав він.

Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств заснована 21 лютого 2007 р. постановою Кабміну № 257. Даний орган є тимчасовим. Його діяльність відновлена 28 травня 2013 р.