ua en ru

"Антикорупційний підприємницький фронт" вимагає від силовиків розслідувати змову МІУ та ФДМУ

Громадська організація "Антикорупційний підприємницький фронт" звернулася до СБУ, ГПУ та МВС з вимогою перевірити законність проведення конкурсу Фондом держмайна з відбору компанії-оцінювача, яка на даний момент проводить оцінку активів найбільшого українського морського порту "Південний". Про це йдеться у відкритому зверненні організації.

"Чиновники Міністерства інфраструктури України спільно з Фондом держмайна проводять дії, які ставлять під загрозу національну безпеку України, підвищують недовіру до органів держвлади і містить ознаки корупційної змови, яка спрямована на відчуження за безцінь найбільш прибуткового держпідприємства МТП "Південний", який щорічно приносить в держбюджет близько 500 млн грн", - йдеться у зверненні.

Громадські активісти також звертають увагу на те, що в 2012 р. у розвиток порту, зокрема у поглиблення акваторії і реконструкцію причалів було вкладено близько 2 млрд грн державних інвестицій. Саме тому увагу громадськості на даному об'єкті особливо загострено. Однак, як зазначається у зверненні АПФ, Фонд держмайна проводить приховану від громадськості процедуру оцінки порту, яка почалася з непрозорого конкурсу з відбору компанії-оцінювача, в ході якого відібрано міжнародний аудитор - ТОВ "Делойт і Туш". За даними АПФ, оцінювач також відмовився надати громадськості деталі конкурсу та умови оцінки.

"Така позиція всесвітньо відомої "Делойт і Туш" вразила і відразу дала привід вважати дії компанії запланованими і погодженими з держчиновниками вищого рівня. Тільки завдяки суду, нам вдалося дізнатися суму, за яку "Делой і Туш" взялася проводити оцінку порту "Південний" - 12 тис. грн. Професійні оцінювачі оцінюють таку роботу значно дорожче - близько 1 млн грн. Крім того, більшість експертів оціночної галузі висловили впевненість у тому, що умови конкурсу з відбору оцінювача були дискримінаційними, а сам конкурс проведено кулуарно. Оцінка активів ж такого великого підприємства, як порт "Південний" за 12 тис. грн і протягом 31 дня - неможлива. Це говорить про те, що "Делойт і Туш" заздалегідь отримали доступ до документації порту, а звіт був підготовлений завчасно", - наголошується у зверненні.

Громадські активісти також нагадали про те, що в ході ініційованого ними круглого столу "Велика приватизація: кому дістануться морські порти України?" Міністерство інфраструктури так і не змогло надати переконливі докази необхідності передачі в концесію сверхприбыльного госпредпряития - МТП "Південний".

"Таким чином, були додатково підкріплені підозри громадськості в тому, що спроба передати в концесію порт "Південний" таким закритим кулуарним шляхом здійснюється з однією лише метою - віддати порт за безцінь росіянам або компанії, яка входить в орбіту інтересів одного з олігархів", - констатують у АПФ.

Активісти просять силовиків попередити корупцію в ході передачі в концесію порту "Південний", а також перевірити - здійснювалася насправді оцінка активів порту, відвідували оцінювачі територію позначеної гавані.