ua en ru

Анексія Криму - найцинічніша зрада в історії України, - Порошенко

Анексія Криму - найцинічніша зрада в історії України.

Анексія Криму - найцинічніша зрада в історії України. Про це заявив Президент України Петро Порошенко, виступаючи на спільному засіданні палат Конгресу США.

"Анексія Криму - це найцинічніша зрада в сучасній історії. Україна, яка віддала третій найбільшій потенціал ядерної зброї заради гарантування своєї свободи, зазнала атаки від країни, яка гарантувала їй цю безпеку", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що 20 років тому Росія разом з США, Великобританією, Францією та Китаєм підписали Будапештський меморандум та гарантували непорушність кордону України та її суверенітет.

"Насправді ж ми отримали від Росії анексію та війну, яка привела Україну на межу виживання", - підкреслив Порошенко.

Він зазначив, що нажаль, імперіалістичні настрої та ностальгія за Радянським союзом досі присутні в думках російського народу.

"Росія воювала в Південній Осетії та Абхазії, зараз вони вторглася на територію України. Російськомовне населення стало приводом розпалити цю війну. Але окрім України російськомовне населення проживає зараз в Молдові, Грузії, Казахстані, Польщі, Балтійських каїнах, навіть в Німеччині... Хто наступній?" - запитав Президент України.

Нагадаємо, 16 березня 2014 р. на території АР Криму і міста Севастополя пройшов так званий референдум про статус півострова. 18 березня Путін підписав договір про приєднання Криму й Севастополя до Росії. Україна і світове співтовариство, включаючи США і Євросоюз, вважають це окупацією.

У неділю, 14 вересня 2014 р. в Криму пройшли вибори депутатів Ради Криму: 70 мандатів отримали представники "Єдиної Росії", інші п'ять дісталися ЛДПР. Україна, Євросоюз, США і НАТО не визнали результати виборів у Криму.

Генпрокуратура України порушила за фактом незаконних виборів кримінальну справу.