ua en ru

В анексованому Криму українською мовою навчаються лише 318 дітей, - ООН

В анексованому Криму українською мовою навчаються лише 318 дітей, - ООН Ілюстративне фото (etcetera.media)

У доповіді відзначаються випадки тиску на адміністрації шкіл та на батьків учнів

Моніторингова місія Організації об'єднаних націй (ООН) з прав людини зафіксувала скорочення кількості дітей, які отримують освіту в анексованому Російською Федерацією (РФ) Криму українською мовою. Про це йдеться в тематичній доповіді "Про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі", яку підготувало Управління Верховного комісара ООН з прав людини, передає DW.

Зазначається, кількість кримських дітей, які отримували освіту українською мовою у 2017-2018 навчальному році, скоротилась на 14% порівняно з попереднім навчальним роком.

У зазначений період викладання українською мовою забезпечувалось лише однією школою на півострові та у 13-ти україномовних класах російськомовних шкіл, де загалом навчались 318 дітей.

За даними ООН, ця стійка тенденція до зменшення викладання українською мовою пояснюється асиміляцією у переважно російськомовному середовищі та різними стримувальними чинниками.

Зокрема у доповіді відзначаються випадки тиску на адміністрації шкіл та на батьків учнів.

"Колишня учителька з Ялти повідомила, що батьків, які вимагають, щоб їхні діти отримували освіту українською мовою, вносять до списків, які передаються ФСБ", - йдеться у тексті доповіді.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на окупованому півострові Крим не залишилося жодної школи, яка веде навчання українською мовою. З 7 українських шкіл, які були до окупації Криму, в даний час не залишилося жодної.

Також член Меджилісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв повідомив, що з 16 шкіл, які вели навчання кримськотатарською мовою залишилося лише 7.

В свою чергу міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що повна відсутність україномовних шкіл в окупованому Російською Федерацією Криму - це порушення прав україномовного населення.