ua en ru

Анатолій Редер: Україна може сама себе забезпечити препаратами паліативної та хоспісної допомоги

При правильних підходах до держрегулювання вітчизняні фармацевти в змозі забезпечити Україну необхідною кількістю препаратів паліативної та хоспісної допомоги. Про це заявив в ході Другого національного конгресу з паліативної допомоги генеральний директор одеського ТДВ "Інтерхім" Анатолій Редер.

"Забезпечення паліативних пацієнтів препаратами для полегшення больового синдрому високої інтенсивності, в тому числі пероральним морфіном - основна вимога правозахисників Human Rights Watch до українського уряду. Сьогодні реальне споживання таблетованого морфіну в Україні становить лише від 2 до 5% від розрахункової потреби. Хоча вирішення цього завдання під силу вітчизняному бізнесу", - заявив він.

Крім цього, за словами Редера, в Україні щороку від онкологічних захворювань вмирають 85 тисяч осіб.

За експертними оцінками, 80% з них потребують знеболювання в останні місяці життя. При цьому, експерти рекомендують співвідношення, при якому 50% препаратів становлять таблетки пролонгованої дії, і по 25% - таблетки негайного вивільнення і ін'єкції. При цьому, розрахункова потреба України в тому ж морфіні становить близько 450 кілограмів на рік. При цьому, як зазначив директор підприємства, реально отримували допомогу у таблетованій формі в 2013 році - 140 чоловік, а в 2015 році - 214 осіб з розрахунку середньої дози 60 мг/добу на людину. А у 85% випадків допомога надається ін'єкційними засобами.

Відзначимо, "Інтерхім", який є одним з двох українських фармвиробників, які мають повну ліцензію на обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, ще в 2013 році зареєстрував таблетований "Морфіну сульфат" вітчизняного виробництва, що було названо в офіційному релізі HRW "найважливішим кроком щодо поліпшення в Україні якості забезпечення допомоги пацієнтам на кінець життя". А вже в 2016 році підприємство планує вивести на ринок таблетки морфіну модифікованого вивільнення, що дозволить Україні увійти в число країн-виробників препаратів пролонгованої дії.

"Це - наше завдання і наша соціальна відповідальність", - підкреслив Редер.

У той же час, у зв'язку з високою зарегульованістю внутрішнього українського ринку, з нього останнім часом ідуть іноземні препарати.

"З 2007 року з українського ринку "зникли" 17 наркотичних і психотропних препаратів 8 зарубіжних виробників. Цей сегмент фармринку виявився занадто зарегульованим та комерційно малоцікавим", - повідомив гендиректор "Інтерхіму".

Так, якщо в 2005 році 83,7% українського ринку Клоназепаму становили польські, а 16,3% - німецькі препарати, то вже в 2008 році 92,2% - українські і лише 7,8% - польські. Така ж ситуація по Фенобарбіталу. У 2005 році 100% цього препарату постачали з Індії, в 2008 - 74% вироблялися в Україні, а 26% - в Угорщині. Сьогодні по обох препаратах ринок забезпечений 100% українським виробництвом.

За словами Редера, заміщення імпорту внутрішнім виробництвом дозволяє мінімізувати логістичні ризики, сформувати резервний фонд медикаментів, забезпечити належний державний нагляд на всіх етапах підконтрольних речовин і оптимізувати бюджетні витрати на закупівлю медикаментів. Крім того, держава може покладатися на соціальну відповідальність вітчизняного бізнесу.