ua en ru

Amnesty International заявила про дискримінацію мусульман і біженців у ЄС

Amnesty International заявила про дискримінацію мусульман і біженців у ЄС Фото: Amnesty International занепокоєна дискримінацією меншин у Європі

У Amnesty International вважають, що антитерористичні закони можуть викликати переслідування людей, які не становлять загрози

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International (AI) вважають, що у європейських країнах ухвалюють антитерористичні закони, які дискримінують мусульман та біженців, а також сприяють поширенню страху та відчуження. Про це йдеться в доповіді організації, оприлюдненій у вівторок, 17 січня, повідомляє DW.

Передусім у організації викликають занепокоєння заходи безпеки (у т. ч. розширення повноважень на здійснення стеження), які були запроваджені протягом останніх двох років у 14-ти державах-членах Європейського Союзу.

"На регіональному рівні у ЄС ми спостерігаємо за тим, як мусульмани та іноземці прирівнюються до терористів", - заявила автор звіту, експерт AI з питань боротьби з тероризмом Джулія Холл.

З її слів, такі стереотипи настільки сильно впливають на громади, що у їхніх членів виникає високий рівень страху та відчуження.

Amnesty International розкритикувала політику ЄС щодо мігрантів

У Amnesty International попереджають, що "драконівські" заходи щодо стеження за людьми та широкі повноваження з розшуку, затримання та арешту людей на кшталт тих, які були ухвалені владою Франції після терактів у листопаді 2015 року у Парижі, можуть бути спрямовані на переслідування активістів або представників меншин, які насправді не становлять загрози.

У звіті Холл описує поведінку урядів держав, які запроваджують жорсткі антитерористичні заходи. "Уряди дивляться на особу та кажуть: "Ти виглядаєш для мене підозріло. Тому я збираюся обмежити тебе, оскільки думаю, що ти можеш вчинити злочин".

Такий підхід, на думку Amnesty International, неприйнятний.

Нагадаємо, у Франції хочуть продовжити режим надзвичайного стану до 15 липня 2017 року через президентські і парламентські вибори навесні наступного року.