ua en ru

Amnesty International: Туреччина масово депортує біженців назад в Сирію

Amnesty International: Туреччина масово депортує біженців назад в Сирію Фото: Туреччина масово депортує біженців назад в Сирію

Amnesty International вважає, що Туреччина не є безпечною країною для сирійських біженців

Організація Amnesty International зафіксувала факти масового примусового повернення Туреччиною біженців в розорені війною райони Сирії. Про це йдеться звіті Amnesty International, опублікованому 1 квітня.

Як відзначають експерти організації, дослідження, проведене в південних прикордонних провінціях Туреччини, свідчить про те, що турецька влада проводила облави і витісняла групи, що складаються з 100 сирійських чоловіків, жінок і дітей до Сирії майже щодня з середини січня.


Повідомляється, що минулого тижня дослідники Amnesty International зібрали численні свідоцтва великомасштабної депортації біженців з провінції Хатай.

"Примусове повернення біженців у Сирію, є незаконним згідно турецьким, європейським і міжнародним правом", - наголошується в звіті.

"Туреччина не є безпечною країною для сирійських біженців і стає все менш безпечною з кожним днем", - сказав директор європейських і центральноазіатських програм Amnesty International Джон Далхайзен.

Він також додав, що ЄС, можливо, вчинив "фатальну помилку", уклавши з Туреччиною угоду з прийому нелегальних мігрантів з Греції.

"Дуже ймовірно, що протягом останніх 7-9 тижнів Туреччина повернула в Сирію кілька тисяч біженців. Якщо дія угоди продовжиться, як і планувалося, існує реальний ризик того, що біженців, яких ЄС відправляє назад в Туреччину, спіткає та ж доля", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що проблемні біженці, які не можуть бути негайно депортовані, будуть розміщуватися в Нідерландах окремо.