ua en ru

Amnesty International: Сирійська влада залякує активістів опозиції, які проживають за кордоном

Правозахисна організація Amnesty International звинуватила сирійську владу в кампанії по систематичному залякуванні активістів опозиції, які проживають за кордоном, передає BBC.

У доповіді, оприлюдненій в понеділок, 3 жовтня, Amnesty повідомляє, що опозиціонери, які живуть в Британії, скаржаться на погрози з боку співробітників сирійського посольства в Лондоні. Вони також розповідають про акти відплати відносно їх родичів, що залишилися на батьківщині. У доповіді правозахисників наводяться описания аналогічних випадків і в інших країнах.

Посол Сирії в Лондоні, у свою чергу, заявив, що його співробітники не можуть бути причетні до будь-якого залякування.

Нагадаємо, з середини березня 2011 р. в Сирії тривають масові безлади, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу і Північної Африки. Учасники протестів вимагають відставки Президента країни Башара Асада і проведення політичних реформ. Глава держави пішов на ряд поступок опозиції, зокрема скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963р., і оголосив про широку амністію.

Сирійська влада жорстко припиняє несанкціоновані акції протесту, у тому числі застосовуючи армійські підрозділи. США і Євросоюз запровадили низку санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів.

За даними ООН, за шість місяців протестів в цій країні з вимогою відставки Президента Асада було вбито понад 2 тис. 400 осіб. В той же час влада Сирії називає значно меншу цифру - близько 1 тис. 400 осіб.

2 жовтня сирійська опозиція сформувала Національну раду, до складу якої увійшли всі партії-супротивники режиму Президента Асада.