ua en ru

Amnesty International закликала Кличка та Авакова убезпечити "Марш рівності" у Києві

Amnesty International закликала Кличка та Авакова убезпечити "Марш рівності" у Києві Фото: марш ЛГБТ у Києві

Організатори вважають, що гей-парад надасть змогу учасникам публічно заявити про проблеми, з якими вони стикаються кожного дня

Amnesty International звернулася до Київського міського голови Віталія Кличка та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням забезпечити реалізацію громадянського права на свободу зібрань для ЛГБТ активістів під час "Маршу рівності". Також влада має вжити всіх заходів для гарантування учасникам безпеки, заявила Amnesty International з нагоди відкриття Міжнародного ЛГБТ-форуму "КиївПрайд2015".

"Провівши "Марш рівності", представники ЛГБТ спільноти не тільки зможуть реалізувати своє фундаментальне право на мирні зібрання, але й публічно заявити про проблеми, з якими вони стикаються кожного дня. Влада повинна дослухатись до них та нарешті порушити змову мовчання щодо проблеми дискримінації геїв, лесбійок, бісексуалів та трансгендерних людей ", - вважає директор АІ в Україні Тетяна Мазур.

Amnesty International також стартувала з міжнародною акцією термінової допомоги, щоб залучити світову громадськість підтримати "Марш рівності".
Сотні активістів та представників ЛГБТ-спільноти можуть бути позбавлені свого права на свободу мирних зібрань та ризикують постраждати від насильства під час "Маршу рівності", запланованого на 6 червня 2015 р. У Києві, якщо правоохоронці не продемонструють явної готовності захистити учасників маршу.

Відзначимо, що у 2012 р. запланований марш Київпрайд було скасовано у зв'язку з загрозою насильства з боку ультраправих груп і через відмову міліції Києва гарантувати захист. "Марш рівності" також було скасовано в 2014 р., коли влада в останній момент відмовилась від своєї обіцянку надати захист учасниками маршу.

Нагадаємо, вчора повідомлялося, що у "Правому секторі" планують перешкодити проведенню в Києві "Маршу рівності" 6 червня.