ua en ru

АМКУ порушив справи проти низки банків за нав'язування конкретних страховиків

Антимонопольній комітет України порушив справи щодо АКБ "Укрсоцбанк", АКІБ "УкрСиббанк" та ПАТ "ОТП Банк" через те, що ці банки продовжують нав'язувати своїм клієнтам конкретних страховиків. Про це сьогодні на круглому столі на тему: "Відповідність процесів акредитації банками страхових компаній вимогам українського конкуренційного законодавства" заявив Голова АМКУ Олексій Костусєв.

"Банки встановлюють такі критерії відбору страхових компаній, які можна констатувати, як дискримінаційні - такі, що призводять до спотворення конкуренції на ринку, - стверджує Голова АМКУ О.Костусєв. - Незважаючи на твердження банківських установ, що "у клієнтів завжди залишається право страхового майна в інших страхових компаніях", підставність окремих вимог банків викликає великі сумніви". За його словами, для безпосередніх позичальників досі існують такі проблемні норми договорів, як застосування штрафних санкцій, підвищення відсоткової ставки за користування кредитом, вимога повного і негативного погашення повної суми кредиту у разі вибору клієнтом страхової компанії на власний розсуд.

За данними страхових компаній 30-40% їхнього прибутку вони отримують від страхування банківських кредитів.

Нагадаємо, у квітні цього року АМКУ рекомендував ПАТ КБ "Приватбанк", АКБ "Укрсоцбанк", ПАТ "ОТП Банк", АКІБ "УкрСоцбанк" та ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" забезпечити прозорий вибір компаній для страхування позичальників під час укладання кредитних договорів. Підставою для цього стали неодноразові звернення від громадян та страхових компаній до Комітету щодо неправомірних дій з боку банків. У липні цього ж року АМКУ звернувся до керівників банків з вимогою припинити практику нав'язування споживачам страхових компаній під час отримання ними кредитів, однак скарги продовжують надходити і досі.