ua en ru

АМКУ разом з НКРЕКП створили механізм для гальмування розслідувань по енергетиці

АМКУ разом з НКРЕКП створили механізм для гальмування розслідувань по енергетиці Фото: АМКУ (РБК-Україна)

Зокрема, йдеться про меморандум, підписаний у 2016 році

Антимонопольний комітет України (АМКУ) разом з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) створили механізм для гальмування розслідувань щодо енергетики. Про це передає РБК-Україна з посиланням на "Наші гроші".

Зокрема, йдеться про меморандум, підписаний у 2016 році, який підписали голова АМКУ Юрій Терентьєв та тодішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Як зазначає видання, додатки меморандуму визначають 11 актуальних питань, за якими відомства розподілили сфери повноважень.

Наприклад, якщо розслідування торкається безпідставної відмови в наданні доступу до потужностей газотранспортної системи, то з цим розбирається АМКУ. А якщо йдеться про якісь обмеження при розподілі газу, то захист прав споживачів віддається НКРЕКП.

Тобто, якщо скарга заявника в АМКУ вписується у рамки окреслених для обох установ "актуальних питань", то Комітет має узгодити з НКРЕКП шляхи її вирішення - отримати певні рекомендації. Тобто, на дискреційний розсуд центрального офісу АМКУ віднесено вирішення дилеми:

  • або визнати, що антимонопольникам для розслідування треба звернутись в НКРЕКП і чекати відповіді скільки заманеться (бо Меморандум нікого ні до чого не зобов’язує - це просто папірець);
  • або провести нормальне розслідування в рамках діючого законодавства і покарати монополіста за знущання над споживачем, як це робилось раніше (ще у 2016 році органи Антимонопольного комітету розглядали порушення конкурентного законодавства газопостачальними підприємствами і штрафували їх за ущемлення інтересів споживачів).

Таким чином, документ, який мав посилити співпрацю між регуляторами, став папірцем-гальмом у процесі розслідування справ на ринку ПЕК.

"Поки територіальні відділення очікують погодження від центрального апарату АМКУ, а той - роз’яснень від НКРЕКП, підприємці, юридичні особи та населення пишуть заяви і чекають. В надії, що раптом настане день, коли регулятори взаємно нарегулюються", - зазначає видання.

Нагадаємо, НКРЕКП має намір вперше ініціювати forensic аудит "Енергоатому", так як ситуація в "Енергоатомі" стає загрозливою, у тому числі після виявлених фактів корупції на Запорізькій АЕС.