ua en ru

НКРЕКП ініціює forensic аудит "Енергоатому"

НКРЕКП ініціює forensic аудит "Енергоатому" Фото: "Енергоатом" (webscreenshot google.com.ua/maps)

Аудит має прояснити, як компанія витрачала кредитні кошти

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), має намір вперше ініціювати forensic аудит "Енергоатому". Про це у Facebook повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, передає РБК-Україна.

За словами Кривенко, комісія планує ініціювати forensic аудит "Енергоатом", який проведе представник аудиторів "великої четвірки" (Deloitte Touche Tohmatsu, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young або KPMG).

Вона також зазначила, що ситуація в "Енергоатомі" стає загрозливою, у тому числі після виявлених фактів корупції на Запорізькій АЕС.

"Ми спостерігаємо системну корупцію, розкрадання та нецільове використання коштів", - заявила Кривенко.

Крім того, в "Енергоатомі" нібито вказали на дані звіту МЕРТ про збитковість компанії через занижений тарифу, проте даний документ є частиною звіту самого "Енергоатому". Компанія вимагає врахувати в тарифі збільшення на 70% фінансових витрат компанії для оплати відсотків по кредитах.

Кривенко зазначила, що кредитна заборгованість компанії зросла на 4,6 млрд гривень, і в комісії не розуміють, як були використані ці кошти.

"Ми не розуміємо, під що керівництво компанії бере кредити, чому компанія не дотримується затвердженого плану інвестицій? Впевнена, що forensic аудит "Енергоатому"... дасть відповіді на дуже багато питань", - додала вона.

НКРЕКП ініціює forensic аудит "Енергоатому"

Нагадаємо, раніше НКРЕКП розглядало можливість збільшення фонду зарплати "Енергоатому".