ua en ru

АМКУ підтримав позицію АУБ щодо невідповідності постанови уряду про розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів

Антимонопольний комітет України (АМКУ) підтримав позицію Асоціації українських банків (АУБ) щодо невідповідності законодавству про захист економічної конкуренції постанови Кабінету міністрів №6 "Про затвердження порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках". Про це повідомляє прес-служба Асоціації.

За словами президента АУБ, така норма порушує конкуренцію на ринку банківських послуг, обмежуючи роботу переважної більшості банківських установ. "Банки України, які мають менший статутний капітал, є повноправними учасниками ринку фінансових послуг та мають не гірші показники діяльності. Зазначимо, що великий розмір статутного капіталу не є запорукою успішної довготривалої діяльності банку. Окрім того, абсолютний розмір капіталу не є визначальним при виборі банку, оскільки здебільшого місцеві бюджети мають незначні вільні кошти для розміщення", - йшлося у листі президента АУБ Олександра Сугоняко до прем'єр-міністра України Миколи Азарова та голови Антимонопольного комітету України Василя Цушка.

У відповідь на лист АУБ, заступник голови Антомонопольного комітету України Олена Чернелевська повідомила, що "розглянувши в АМКУ звернення АУБ", антимонопольний комітет "звернувся із пропозицією до Кабміну розглянути питання щодо запровадження практики відбору банків, у яких можуть розміщуватися тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках, яка на сьогодні існує для обслуговування виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та закріплена в постанові КМУ № 318 від 22 квітня 2005 р. "Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги, шляхом визначення таких банків за результатами відкритого конкурсу, що проводитиметься постійно діючою конкурсною комісією у порядку, встановленому Міністерством фінансів України".

Нагадаємо, постановою Кабміну передбачалася можливість розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів лише у банках, статутний капітал яких перевищує 10 млрд грн. Проте, як наголошують в АУБ, в Україні зі 176 діючих банків лише 2 ("Укрексімбанк" та Ощадбанк) мають такий статутний капітал.